Подкрепата към Саркози в партията му пада

Републиканците критикуват своя лидер

Никола Саркози, бивш президент на Франция и лидер на републиканците. Снимка: Lucas Schifres/Bloomberg News Никола Саркози, бивш президент на Франция и лидер на републиканците. Снимка: Lucas Schifres/Bloomberg News

Дни след като изведе партията си до победата на местните избори във Франция, Никола Саркози среща нарастващи критики от страна на членовете на собствената си политическа партия, което заплашва евентуалната му кандидатура за президент на Франция, пише Bloomberg. 

Хора на високи постове в партията, както и бивш премиер от републиканците, чийто лидер е Саркози, го обвиняват, че е отишъл прекалено надясно. Те не са съгласни най-вече с отказа на бившия президент да се споразумее със Социалистическата партия на Франсоа Оланд за блокиране на антиевропейския и антиемигрантски Национален фронт на Марин Льо Пен на местните избори. 

Републиканците взеха подебата в 7 от общо 13 региона във Франция. Социалистите спечелиха 5, а местна листа спечели в Корсика. В 3 от регионите републиканците спечелиха само защото социалистите изтеглиха своите кандидати на втория тур, за да попречат на Националния фронт да спечели. Саркози отказа да направи същото дори в региони, където неговите кандидати нямаха шансове, а можеха да помогнат за победа на Националния фронт.

Той каза, че е бил еднакво отдаден на това да спечели и срещу социалистите и срещу Националния фронт. 

 „Саркози вече не е техният естествен лидер, защото може да не ги изведе до победа през 2017 г.“, каза Емануел Ревейер, който прави социологически проучвания за TNS Sofres.

Саркози иска да спечели отново президентския пост, който загуби от Оланд през 2012 г. Поне още трима негови съпартийци обаче ще се кандидатират на първичните избори през следващата година. Това са бившите премиери Ален Жюпе и Франсоа Фильон и бившият министър Бруно Льо Мари. 

Според проучване на TNS Sofres Жюпе води с 31% срещу 26% подкрепа за Саркози и се очертава като главна кандидатура за републиканците. 

 

Последни новини
Още от Новини