Lukoil харчи 9 млрд. долара през 2015

Предишните планирани инвестиции бяха в размер на 12,5 млд. долара

Вагит Алекперов, главен изпълнителен директор на Lukoil. Снимка: Aaron M. Sprecher/Bloomberg Вагит Алекперов, главен изпълнителен директор на Lukoil. Снимка: Aaron M. Sprecher/Bloomberg

Lukoil, най-големият производител на петрол в Русия, който не е собственост на държавата, очаква разходи от 9 милиарда долара през тази година, спрямо предварително планираните за инвестиции около 12,5 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

През следващите две години се очаква инвестициите на компанията отново да са на стойност около 9 милиарда долара, преди да се увеличат до 10 милиарда долара през 2018, каза главният изпълнителен директор Вагит Алекперов в Москва на 17 декември.

Петролните производители по света преустановиха проекти, съкратиха работници и понижиха инвестиционните си програми, за да се справят с поевтиняването на суровината. Петролът сорт Брент поевтиня с почти 40% през последната година след като ОПЕК реши да не понижава производството.

Бюджетът на Lukoil за следващата година се базира на петрол на цена от 50 долара за барел и на валутен курс от 66 рубли за долар, каза Алекперов. Брентът към 17 декември се търгува на ниво от около 37,5 долара за барел в Лондон.

Производството на петрол и природен газ на компанията ще достигне 126 милиона метрични тона през 2015 г., а 95 милиона тона от този обем ще са петрол. Производството ще се увеличи леко до 127 милиона тона през 2018 г., когато в бюджета на компанията е заложена цена от 60 долара за барел.

Lukoil планира да представи 10-годишната си стратегия през април или май. 

Последни новини
Още от Новини