Лагард изправена пред обвинение в небрежност

Обвинението е по случая "Тапи"

Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg

Директорът на МВФ Крист Лагард ще се изправи пред разследване заради това, че е неглижирала скандала с бизнесмена Бернар Тапи по времето, когато беше финансов министър, съобщи Mediapart в четвъртък без да цитира източници.

Лагард постоянно отрича да е налице нарушение.

Нейният адвокат подготвя изявление, заяви говорител по телефона.

Разследването засяга решението на Лагард от 2008 да позволи арбитраж, който да сложи край на спора между Тапи, тогава поддръжник на Никола Саркози, и френската банка Credit Lyonnais.

Съдът анализира дали тя не се е заблудила като се е съгласила на арбитража, който довежда до присъждането на 403 милиона евро на бизнес магната.

До момента никой от френския съд не е дал коментар.

Изправянето пред процес във Франция може да има сериозни последици върху бъдещето на Лагард начело на МВФ. Нейният 5-годишен мандат начело на институцията приключва през юли. На годишната среща на Фонда, проведена в Лима през октомври, Лагард каза, че отворена за още един мандат.

Изпълнителният борд на МВФ изрази подкрепата си към Лагард и каза, че тя има възможноста да изпълнява задълженията си.

Лагард стана директор на МВФ през 2011 г. след като избухна скандал с тогавашния шеф Доминик Строс-Кан, който беше обвинен от камериерка в хотел в сексуален тормоз.

След скандала Строс-Кан подаде оставка.

Прокуратурата тогава не повдигна официално обвинение срещу Доминик Строс-Кан, заради несъответствия в свидетелските показания на жената, а той постигна споразумение с нея на необявена стойност. 

Последни новини
Още от Новини