Кузмин: Русия ще се справи, ако петролът се върне над $50

Историята сочи, че не сме добри в реформите, но в кризисни ситуации оцеляваме, заяви икономистът

Сградата на Националната банка на Русия Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сградата на Националната банка на Русия Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетът на Руската федерация за 2016 бе формиран при цена на петрола $60. Това каза в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria икономистът за Русия и ОНД Олег Кузмин. Той говори за перспективите пред руската икономика на фона на ниските цени на въглеводородите. При цена от $50 ще има дефицит, който ще бъде покрит от държавните резерви, затова ще го преживеем леко, допълни той.

На въпрос какво ще стане ако цените спаднат до $20, икономистът отговори, че „преди 20 години също преживяхме цени от $20“. Историята сочи, че макар и лоши в реформите успяваме да се справим в кризисни ситуации.

Геополитическият риск сериозно влияе върху инвестиционния рейтинг на Русия, каза Кузмин. За да могат инвестициите да се върнат, санкциите трябва да отпаднат, допълни още той.

Тази година правителството успя да пласира облигации на стойност от $2.5 млрд., каза експертът. Интересът се връща особено от страна на европейски инвеститори, добави още Кузмин.

 

Последни новини
Още от Начало