Кабан: Европа трябва да е отворена, но защитена

Посланикът на Франция Н. Пр. Ксавие дьо Кабан коментира борбата с тероризма, бежанската вълна и френските инвeстиции в България в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, 17.12.2015.

Ксавие Лапер Дьо Кабан. Посланик на Франция в София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ксавие Лапер Дьо Кабан. Посланик на Франция в София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече доста години международната общност се опитва да намери решение на проблемите в Близкия Изток и вместо мир, имаме нещо по-лошо. Това е тази уж-държава, между Сирия и Ирак, която претендира, че няма граници, че те не важат за нея. Сега имаме огромна, опасна ситуация и трябва, макари и късничко, да се опитаме да я решим. Това каза посланикът на Франция у нас Н. Пр. Ксавие дьо Кабан в студиото на „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на дипломата, от атентатите в Париж насам виждаме, че международната общност е решена да работи срещу ИДИЛ. Не само да се воюва, но и да се намери начин за постигане на трайно решение в Сирия и Ирак: „Това е много важно. Днес или утре ще има още една резолюция в Съвета за сигурност в Ню Йорк. Днес има среща на министрите на финансите на този съвет. Те със сигурност ще стигнат до резолюция против финансирането на тероризма, а утре, може би ще има среща на ниво министри на външните работи“.

„Виждам, че от около един месец, международната общност е обединена и прави всичко възможно за да се намери решение и да няма вече ИДИЛ, който привлича терористи“.

Относно опасността Ислямска държава да се сдобие с ядрено оръжие, посланикът заяви, че „ядрено оръжие не е нещо, което може да се използва от неспециалисти, а това са хора, които не са специалисти“.

„Това, че имат достатъчно пари за ядрено оръжие, първо, не значи, че ще си го купят. И второ, дори да успеят да намерят такива оръжие, което не е сигурно, защото се надяваме, че държавите, които могат да го продадат, са разумни, не значи, че ще могат да ги използват. Да, има риск, но не е толкова висок“.

Според Кабан коалицията срещу тероризма ще продължи да се разширява. „Виждаме че Саудитска Арабия също реши също да воюва, а също и Бахрейн. Има нарастваща воля, за да се унищожи ИДИЛ, защото това е първият проблем. След това другите проблеми ще можем по-лесно да решим“.

Дипломатът поясни, че има различи средства, които могат да бъдат използвани. Той каза, че освен въздушни бомбардировки, може да се помогне на местните хора, които са против ИДИЛ: „Те вече са на терен, ако искат да освободят страната си, можем да им помогнем“.

Посланикът не пожела да коментира влошените отношения между Турция и Русия и дали те ще повлияят негативно на развръзката в Сирия, но сподели: „За нас ролята на Русия в този регион може да е много положителна. Искаме да работим с Русия и да си сътрудничим в целта унищожаване на ИДИЛ и политическо решение в Сирия. Тези два процеса трябва да вървят заедно, защото няма да има унищожаване на ИДИЛ, без да има перспектива за решение в Сирия“.

Относно бежанската вълна, н. пр. Ксавие Кабан заяви:

“Нашата цел е ЕС да стане пространство за свободно движение. Най-важното е Шенген да работи. Трябва да има граници, които са защитени и контролирани. Трябва да сме абсолютно сигурни, че граничните процедури се извършват от всички членки на Шенген и на ЕС“. Той допълни, че „Всички трябва да знаят кои са хората, които се считат за опасни“.

По думите му това не са само хората, които вече са извършили някакви престъпления или са заподозряни в участие в терористични атаки. Има хора, които знаем, че са опасни и преди да са били залавяни за нарушения. Така че, трябва да бъдат спрени преди да извършат престъплението.“

На въпроса дали Европа ще издържи на бежанската вълна, Кабан заяви: „Все още броят на мигрантите не е достигнал милион и за Европа, която има население от 500 млн. души, мисля че приемането на тези мигранти е съвсем възможно, но този поток от хора трябва да бъде контролиран и нашите граници трябва да бъдат защитени. За това искаме Турция да си сътрудничи с нас. Да има лагери, да имат възможност децата да ходят на училище, а мигрантите да работят“.

Това, което пречи на френските инвестиции да се насочат към България и да се чувстват сигурни тук, според дипломата, са главно съмненията за независимостта на съдебната система.

„За съжаление, не виждам голям поток на фрески инвестиции, но проблемът не е само с Франция. Няма голям брой чужди инвеститори, които искат да стъпят в България“.

По темата климатични промени посланикът сподели, че храни по-големи надежди за ефективността на постигнатите споразумения. „Протоколът от Киото бе подписан преди 20 години, когато усещането, че задължително трябва да се направи нещо против климатичните промени не бе толкова силно. Сега, не само има политическа воля от страна на няколко държави, но и международната общност и гражданите, всички знаем, че това е изключително важно за планетата и начина ни на живот“.

„Този договор ще трябва да бъде не само подписан и ратифициран, но и след това да има ефект. Не се съмнявам, че този договор ще влезе в сила и ще се спази“, категоричен бе посланика“.

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини