Хонконг пое по стъпките на Фед и също вдигна лихвaтa

Фиксираният курс на хонгконгския долар спрямо щатския накара града-държава да предприеме изменението

Комитетът по финансовата политика на Хонконг повиши своя основен лихвен процент за първи път от девет години насам, съобщава Bloomberg. Ходът на централните банкери е реакция на решението на Федералния резерв на САЩ и цели временно да предпази от нарастващия риск от износ на капитали от града-държава.

Основната лихвена ставка в Хонконг бе повишена до 0,75% в четвъртък от досегашните 0,5 на сто. Тъй като курсът на хонконгския долар е фиксиран към щатския долар, паричната политика на града-държава обикновено се движи в съответствие с тази на Федералния резерв.

Хонконгският финансов орган запазваше основната си лихвена ставка на рекордно ниското ниво от половин процент от 2008 г. насам. Решението на Фед от сряда означава, че нововъзникващите пазарни икономики ще продължават да изпитват износ на капитали и натиск за намаляване на курсовете на техните валути, посочи пред репортери ръководителят на Комитета по финансовата политика на Хонконг Норман Чан.

"Размерът на изходящите финансови потоци от хонконгския долар ще зависи от повишенията на лихвените проценти в САЩ и разлика в лихвените проценти между щатския долар и хонконгския долар", каза Чан. "Ако, независимо по каква причина, лихвеният процент в САЩ се повиши по-бързо от очакваното, тогава изходящите потоци от хонконгския долар и съответното нарастване на лихвените проценти ще бъдат също по-бързи".

В сряда Федералният резерв очаквано взе решение да вдигне целевото ниво на основния лихвен процент в САЩ от 0-0,25% до 0,25-0,5%. По този начин лихвата по федералните фондове бе покачена за първи път от юни 2006 г. насам. Една от големите изненади е, че решението беше единодушно. 

Последни новини
Още от Новини