Гълъбинов: Малките фискални стимули са ключови

Препятствията и възможностите в българската икономика през 2016 коментира Румен Гълъбинов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, 17.12.2015.

Румен Гълъбинов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Румен Гълъбинов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Глобалната конюнктура е благоприятна за страната ни, но България трябва да проведе вътрешни политики, които да стимулират икономиката. Това каза в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Румен Гълъбинов.

„България има паричен ресурс, който обаче не се движи“, каза Гълъбинов. Според него слабото място на банковата ни система е недостатъчната капиталова база, а големите печалби на банките през последните години, могат да се превърнат в капитал.

„Над 62 млрд. лева стоят в банките под формата на спестявания, индивидуални и корпоративни, защото няма достатъчно доверие и добър микробизнес климат, за да се инвестират в икономиката. В същото време това не са пари, които укрепват капитала на банките. Това е големия въпрос за следващата година. Ключовата дума е капитализация. От това може да последват и консолидации, сливания, поглъщания и т.н.“

По думите на финансиста, 2015 ще се запомни с това, че „за пореден път, имаше актуализация на бюджета. Годината не бе планирана добре. Не се постигнаха някои от целите. Не бе проведена реформата в държавната администрация и не видяхме съкращаване на разходи. Не можахме да видим убедителни доказателства за увеличаване на приходите в държавата, за да се компенсират нарасналите разходи“.

„Плъзнахме се по спиралата дълг-дефицит-нов дълг, защото правителството взе скоростно един нов кредит, който беше направен по спешен и неизгоден за България начин“.

По повод коментарите, че кредитът е бил тестов, за да се видят настроенията на пазарите, Гълъбинов каза, че такъв тип тестове, трябва да се правят много по-внимателно: „Поставя се въпроса дали към края на годината бюджетът не остана на късо. Дали не се получи така, че се разминаха приходи и разходи и дали не е било наложително да се вземе този заем и да не е било просто тест на пазара“.

По думите на Гълъбинов, когато се четат анализите на рейтинговите агенции, те трябва да бъдат четени „много внимателно и да се интерпретират между редовете“. Финансистът коментира оценката на рейтинговата агенция S&P така: „Те ни съветват за едно по-добро управление на публичните финанси и на икономиката, като цяло. Освен това ни съветват да изчистим скритите дефицити в конкретни отрасли – енергетика, БДЖ, в здравната и пенсионната система, а и в някои отрасли, където държавата смени собствеността, но още участва или с миноритарни дялове, или с регулаторен натиск контролира и определя потреблението“.

„Не трябва да се забравят и дефицитите на общините. Там трябва да има по-добра консолидация и оценка на дефицитите в общинските фирми“.

По думите на специалиста е хубаво, че страната ни има достъп до европейски пари, но ако не се привличат инвестиции, които да изграждат работещи предприятия и да се заздравява икономиката в общините, няма да могат да се поддържат изградените с тези пари блага.

„За невъзможността да се съживи вътрешното потребление се говори много време. Нека се предприемат фискални мерки. Ние сме обградени от държави, в които има диференцирана ставка по ДДС за различните типове стоки. Ако се свали наполовина ДДС за хранителни стоки, лекарства и стоки от първа необходимост и се вдигне данъкът за останалите стоки и услуги, веднага ще видите как ще се увеличат търговските обороти. За привличане на инвеститори пък може да се премахне данък дивидент, който е 5% и без това е незначителен.

В момента имаме 10% данък доход на физически лица и на фирми, а за еднолични търговци е 15%. С такива малки фискални промени, можем да постигнем по-голям търговски оборот“, категоричен е Гълъбинов.

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини