Финансовите министри в ООН се целят във финансирането на ИД

Топ финансисти в опит да ограничат финансирането на терористичната групировка

Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

На първата такава среща по рода си топ финансовите министри ще могат да гласуват от името на Съвета по сигурността на ООН за сриване на финансовата мрежа на Ислямска държава, като по този начин ще отрежат пътя на екстремистите към финансиране чрез контрабандни продажби, най-вече на петрол.

Начело на финансовите министри ще застане американският финансов министър Джейкъб Лю, а до него ще са неговите френски и британски колеги. Присъствието им подчертава бързината, с която искат да се действа по резолюцията, създадена съвместно от САЩ и Русия за ограничаване на паричните потоци към терористичната група, чийто атентати засегнаха освен Сирия и Ирак градове като Бейрут и Париж. Доклад на ООН сочи, че ИД печели до 1,7 милиона долара на ден от продажби на петрол. 

Тази последна мярка идва в допълнение на съществуващия пакет мерки, според който икономически санкции заплашват страните, финансовите институции и хората, които помагат на терористичната групировка да печели от петрол, антики и заложници. Резолюцията, която трябва да бъде приета на 17 декември, ще внесе поправка в настоящия режим на санкции срещу Ал Кайда, като Ислямска държава ще се превърне в топ приоритета. 

Ако бъде приета, резолюцията ще изисква държавите „да действат по-твърдо и решително, за да отрежат притоците на средства и други финансови активи и икономически ресурси към хора и обекти“ в списъка със санкциите.

„ИД има достъп до банки извън контролираните от тях зони в Сирия и Ирак, основни в Турция. Съвета по сигурността има нужда от комбинация от „моркова и тоягата“, за да накара държави като Турция да са по-твърди“, каза Матю Левит, директор на антитерористична програма във Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Руският президент Владимир Путин открито нападна турското правителство, обвинявайки го, че е най-големият потребител на петрол от Ислямска държава. 

От Камбиз Форохар и Сангвон Йон, Bloomberg

Със съкращения

 

Последни новини
Още от Новини