Депутатите приеха здравната стратегия до 2020

Предвижда се и увеличение на бюджета за здравеопазване с 0,2-0,3% за всяка от годините

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Парламентът дава ход на националната здравна стратегия до 2020, предложена от здравния министър Петър Москов.Тя е базирана на промяна на финансовия модел в сектора и демонополизация на Здравната каса. Стратегията бе подкрепена от 103-ма депутати, 27 бяха против, а 15 се въздържаха, съобщава Investor.bg.

Стратегията предвижда подобряване на Спешна помощ, промяна в системата на ценообразуване на дейностите и лекарствата, въвеждане на Национална здравна карта, възможност Касата да избира с кои болници да сключва договор. 

Предвижда се и увеличение на бюджета за здравеопазване с 0,2-0,3% всяка година до 2020. В документа е заложена и демонополизация на НЗОК, възможност за избор на здравноосигурителен пакет и други.

Най-често повтарящите се думи в стратегията са финанси и пари. Те се срещат цели 230 пъти в документа. Това обяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих.

"Думата пациент се повтаря 123 пъти, живот - 117, сестри - 3, лекари - 32, думите финанси и пари - 230 пъти. Това е героят на стратегията", съобщи депутататът. Той обясни, че парите наистина са проблем на нашето здравеопазване и че стратегията трябва да бъде одобрена, защото ще гарантира финансиране.

Въпреки това Абумелих призна, че ако не бил от мнозинството, нямало да подкрепи стратегията. Причината е, че тя била повече празни приказки и не предлагала решение.

"Тази стратегия е важна, за да се продължат строително-ремонтните дейности по болниците", констатира Таско Ерменков от БСП. Според него парламентът не можел да се съгласи, че решенията трябва да са в полза на ремонтите, а не на здравето на пациентите.

Колегата му Георги Гьоков пък обясни, че стратегията е повече картинки и графики, отколкото мерки. А Ерменков допълни, че на първа страница има дори и снимката на Петър Москов. Шефката на парламента Цецка Цачева обаче репликира, че в редактирания вариант снимката е премахната.

Последни новини
Още от Новини