Екатерина Захариева ще е новият правосъден министър

България се нуждае от концептуално нова наказателна политика, каза бившият образователен министър.

Даниел Василев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниел Василев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Екатерина Захариева ще е новият правосъден министър, обяви официално в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият министър на образованието и настоящ член на "Движение България на гражданите" Даниел Вълчев, който е участвал в преговорния процес.

Христо Иванов подаде оставка през миналата седмица, след като Парламентът прие на второ четене промените в Конституцията, които трябваше да осигурят началото на съдебна реформа. Днес е третото гласуване.

Екатерина Захариева е юрист по образование. Политическата ѝ кариера стартира с първия кабинет на ГЕРБ, в който бе заместник-министър на регионалното развитие. След спечелването на президентските избори през 2011 година от Росен Плевнелиев, тя стана негов главен скеретар в президентството.

След това зае поста министър на регионалното развитие в двата служебни кабинета, които Плевнелиев назначава – правителствата на Марин Райков и Георги Близнашки. Във второто, съвместно с тази длъжност, беше и министър на инвестиционното проектиране.

България се нуждае от   концептуално нова наказателна политика, каза още бившият образователен министър.

Три от четирите конституционни промни са били свързани със съдебната система, припомни бившият вицепремиер. Това е четвъртата първа стъпка по пътя на оправянето на съдебната система, заяви той.

Той нарече "много малка стъпка", това, което днес ще се приеме. "Но съществува една нагласа в обществото и ако новият министър на правосъдието, който още надявам се още утре или вдругиден ще встъпи в длъжност, е достатъчно абмициозен човек, а аз се надявам, че това е така, в рамките на шест месеца той може да внесе много важни закони. Нещо, за което ние пледирахме цяла година, но това не се случи."
Тези закони законът за съдебната власт, с това, което следва от конституционната промяна, на второ място са процесуалните закони, където има доста неща за оправяне. И на трето място, като много важно нещо Вълчев посочи нова наказателна политика. Ние имаме огромен брой състави в НК, една част от тях не сработват, други състави са за деяния, които могат и по административен ред да бъдат наказвани. Ние имаме най-много прокурори на глава от населението в ЕС, над 90% осъдителни присъди и въпреки това чувството за безнаказаност у хората стои.

Той се надява с новия министър промените да се разбързат. "Ако трябва да бъдем честни, министърът на правосъдието не е кой знае какво като институционална позиция. Навремето се шегувахме, че е началник на затворите и на стажантите. Но ако трябва да говорим сериозно, ролята на министъра е важна, защото това е човекът, който задава дневния ред на промените. Неговото институционално политическо, ако щете, гражданско присъствие може да промени много."

На въпрос дали е постигнато съгласие около фигурата на Захариева, той отговори "Това предстои днес да се разбере". Партиите и коалициите, които подкрепят правителството имат път, който трябва да се извърви. В правилна посока се върви."

Наскоро бях на една среща, на която мои приятели и клиенти си говорехме колко добре би било в България да има свободна икономическа зона, в която да действа английско право и да е компетентен английски съд, даде пример той.

По думите му политическата среда у нас е относително предвидима, по-малко предвидимо е не политическото развитие, а това, че големи финансови ресурси се харчат лекомислено.

 

Последни новини
Още от Препоръчани