Ръст на заетостта предизвика оптимизъм за еврозоната

Какво показва индексът на Markit Economics.

снимка: Antonio Heredia/Bloomberg снимка: Antonio Heredia/Bloomberg

Компаниите от еврозоната наемат служители с най-бърз темп от повече от четири години като знак за доверие, че икономиката на региона набира скорост, показват данни на Markit Economics.
Окуражаващите поръчки тласнаха нивото на заетостта до най-висока стойност от май 2011, заяви лондонската компания в сряда. PMI индексът за производството и услугите бе 54 през декември, близо до 54.2 през предишния месец.
ЕЦБ съкрати една от ключовите си лихви този месец и разшири количествените облекчения след като актуализирани прогнози показа, че инфлацията в региона ще нарасне по-бавно от предишните очаквания.
Икономическото доверие остана на най-високо ниво за повече от четири години през ноември при очаквания за повече стимули. Безработицата е на най-ниско ниво от началото на 2012.
"Най-окуражаващо от всичко е увеличаването на темпа на създаване на работни места до  най-високо ниво от пролетта на 2011, което, надяваме се, прокарва пътя безработицата да започне пада през 2016", заяви Крис Уилямсон, главен икономист в Markit. “Възходът в наемането също така индикира, че компаниите са оптимистични за перспективите за следващата година и показва, че темпът на ръст на БВП може да се покачи през следващите месеци."
ЕЦБ предвижда БВП да нарасне с 1.5% през 2015, 1.7% през 2016 и 1.9% следващата година. Инфлацията се очаква да се ускори до 1.7% през 2017 спрямо 0.1% тази година.
Markit заяви, че PMI сигнализира продължаващ солиден ръст в Германия, като бе отчетено най-добро тримесечие от 1.5 години, докато активността във Франция се забавя близо до стагнация.
Макар че оценките за икономиката са позитивни, перспективите за еврото се помрачават, поради високия конкурентен натиск, коментира Стефан Кипар, икономист в Bayerische Landesbank 
Производствените цени в еврозоната продължават да падат през декември като знак, че компаниите не са в състояние да плащат по-високи разходи, каза Маркит.

Последни новини
Още от Новини