Проучвания по телефона показват, че британците искат оставане в ЕС

Онлайн проучванията с доста по-приближени резултати

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Две нови телефонни социологически проучвания показват, че британците, които искат Великобритания да остане член на ЕС водят с 21% и 17%, което е в рязък контраст с две онлайн проучвания от по-рано през седмицата, които показват, че подкрепящите оставане в ЕС и искащите излизане вървят рамо до рамо, съобщава Bloomberg. 

В проучване за Open Research group, ComRes открива, че 56% от отговорилите казват, че биха отговорили, че искат Великобритания да остане в ЕС в референдума, който премиерът Дейвид Камерън обеща да се състои до края на 2017 г. 35% казват, че ще гласуват за напускане на ЕС. В проучването са попитани 1001 души в периода между 11 и 13 декември. ComRes пише на сайта си, че резултатите отговарят на получените при подобни проучвания през септември и май. 

Второто проучване от Ipsos Mori за вестника London’s Evening Standard показва, че 53% биха гласували за оставане на Великобритания в ЕС, докато 36% искат напускане. В проучването са били попитани 1040 души между 12 и 14 декември. 

От друга страна онлайн проучвания, проведени от ICM и Survation, публикувани по-рано тази седмица, показват доста различни резултати. Проучването на ICM открива, че искащите оставане в ЕС са само с 1% от искащите напускане, докато Survation дори открива, че привържениците на напускането на ЕС са с 2% спрямо искащите оставане. 

Дейвид Камерън ще пътува за Брюксел на 17 декември, за да настоява за предоговаряне на условията, според които Великобритания участва в 28-членния ЕС. 

 

 

Последни новини
Още от Новини