Оливие Жан: Трябва да се субсидират по-екологични автомобили

Пазарът на малки автомобили е най-активен, обяви в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria генералният директор на Рено Нисан България Оливие Жан.

Оливие Жан. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Оливие Жан. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2015 г. беше добра за автомобилния пазар. Това обяви в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria генералният директор на Рено Нисан България Оливие Жан. 
България се нареди на второ място в ЕС по ръст на регистрация на нови автомобили през ноември. Според него причината за този ръст е преходът от регулацията Евро 5 към Евро 6. 
Последният задава повече ограничения на производителите и цените се увеличават. Има смяна на автомобилите, обясни още Жан, като посочи, че ползата от Евро 5 още е налична. Специфична особеност за България е, че огромна част от бизнеса редовно обновява автомобилния си парк.

Все още пазарът на малки автомобили води. Двата сегмента, които наистина напредват, са бизнесът с камионите и малките SUV. Това виждаме и в цяла Европа. Става дума за модели, като Qashqai, които са 4x4 и пасват отлично на климатичните и пътни условия.

Оливие Жан отбеляза все пак, че у нас автомобилният парк е преобладаващо втора употреба. 

България получава стари автомобили от всички страни. И докато пазарът на нови автомобили е 25 000 на година, пазарът на стари автомобили е 10 пъти по-голям, което е огромен проблем. За съжаление, нищо не се прави от властите, за да се ограничи малко този бизнес и емисиите въглероден двуокис.

Много страни са въвели различни мерки, каза Оливие Жан и даде пример с Румъния, която не е с по-различен стандарт. Те са въвели екологична винетка, която е с намаляваща цена в зависимост от емисиите. Електрическите автомобили там плащат нула. Освен това те въвеждат политика за третиране на старите коли по улиците. Правителството инвестира за определено количество билети, които дава на населението, като предоставя 20 000 билета по 1500 евро. От една страна, контролира разходите, от друга - получава ДДС, което е солидна сума, обясни Жан.

Хората започват да са по-загрижени за емисиите, посочи още Жан. Преди няколко дни разговаряхме с правителството, че трябва да субсидира покупките на по-екологични автомобили и администрацията е позитивно настроена, съобщи мениджърът.

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини