Митница Свиленград се закрива

40 души се пренасочват в други звена

Митница. снимка: David Maung/Bloomberg Митница. снимка: David Maung/Bloomberg

Митница Свиленград ще бъде закрита, а част от работещите в нея ще бъдат ангажирани в ново звено. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в Министерски съвет.

Звеното ще е в централното митническо управление и ще управлява всички резултати от сканиранията, за да не може да се злоупотребява с получените данни на терен, поясни Горанов.

Другата част от заетите в Свиленград ще бъдат ангажирани с митническа дейност, по предложение на шефа на митниците Ваньо Танов, съобщи Investor.bg.

Горанов уточни, че идеята е стара и е била отложена за януари, за да не се използва предизборно в местния вот. Той не скри обаче, че има повод реализацията ѝ да бъде ускорена, след като преди дни 33-ма митничари бяха задържани за корупция на ГКПП „Капитан Андреево“. Той даде да се разбере, че арестите са били с участието и съдействието на ресорното му ведомство.

Около 40 души от митницата в Свиленград ще бъдат пренасочени към други звена.

За строителството на магистрала „Хемус“ министърът коментира, че му се иска да се правят по-ефективно публичните разходи, но бил информиран, че проектът е скъп, защото е със сложни съоръжения, тъй като минава през защитени от НАТУРА 2000 зони.

По думите му вероятно в края на 2016 г. ще се наложи осигуряването на аванс, за което имало възможност. Точна сума обаче министърът не коментира. 

Припомняме, че в понеделник Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" определи Обединение “АМ Хемус Лот 1”, в което участват „Джи Пи Груп” ООД, „Конструксионес Табоада и Рамос“ ООД, „МР Сивил Уъркс“ ООД и „Трансконсулт-22“ ООД, и Обединение “ПСТ Хемус 2”, в което участват „ПСТ Груп“ ЕАД, „Хидрострой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Евро Алианс Тунели“ АД за изпълнители на отсечките съответно от Ябланица до разклона за Угърчин и оттам до разклона за Плевен и Ловеч.

Строителството на 60-километровия участък ще струва над 756 млн. лева при индикативна стойност от 434 млн. лева.

Последни новини
Още от Новини