Историческото решение за лихвите на Фед и всичко след това

Ето за какво трябва да се внимава когато Федералният комитет по откритите операции публикува изявлението в 14:00 часа местно време (21:00 българско) в сряда

Сградата на Фед Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сградата на Фед Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономистите и трейдърите предричат първото повишение на основния лихвен процент от 2006, отбелязвайки началото на края на безпрецедентната ера на облекчена парична политика. Ходът идва във време когато спад на суровините кара пазара за високорискови облигации да се колебае,  разпространявайки безспокойство сред трейдърите, пише Bloomberg.

Докато „джънк-облигациите“ будят опасения, икономическите условия най-сетне сочат към дългоочакваното покачване на лихвите: скорошни данни показват, че инерцията се запазва, с постоянно наемане на персонал, солидно потребителско търсене и скромен ръст в производството. Инфлацията остава под таргета на Фед от 2%, но при положение, че политиците от Китай до еврозоната се опитват по всякакъв начин да събудят потребителите си, международните рискове дебнат по-слабо зад хоризонта.

Ще има прескоференция 30 минути след обявяването на решението, по време на която председателката Джанет Йелън ще изясни защо „излитането“ се е наложило, или, в случай на изненадващо задържане на лихвите, защо то не е нужно. Също така ще начертае карта на бъдещи повишения на лихвите – следващото нещо, което интересува пазарните участници.

Постепенно покачване

Най-ясна следа за стръмността на повишението ще може да ни даде т.нар „графика с точки“ – схема, скицираща прогнозите на управителите на Фед за това къде ще бъдат покачванията в бъдеще.  Пазарните очаквания са за две повишения през следващата година – по-малко от четирите точки на последното им заявление през септември.

„Покачването вече е изпечено в тортата“, каза Генадий Голдберг, стратег в TD Securities в Ню Йорк. „Но ако Фед капитулира по четирите повишения, това ще бъде възприето като гълъбово повишение.“

Въпреки че управителите на Фед най-вероятно ще намалят прогнозите си, сигурно няма да стигнат чак до там, че да приложат пазарната прогноза, каза Стивън Стенли – главен икономист в Amherst Pierpoint Securities LLC.

“Не мисля, че са склонни на преоценка сега. Иначе как ще завършват срядата без да са разочаровали пазарите?”, каза Стенли. „Ще направят каквото се налага, за да озаптят пазара“.

Членовете на борда на директорите на Фед обещаха да бъдат насочвани от данните по време на цикъла на затягане, повишавайки лихвите в зависимост от икономическите и пазарните условия. Това означава, че наблюдателите на Федералния резерв ще могат добре да дешифрират следите, които ще повлияят на централната банка, особено що се отнася до ценовото равнище. 

Инфлационен таргет

Йелън каза по време на обръщение на 2 декември, че комитетът „внимателно ще наблюдава действителния напредък към нашия инфлационен таргет, докато достигаме решения във времето за подходящата траектория на федералната фондова лихва“. Това заявление увеличи залозите: Докато решаваха за първоначалното покачване на лихвите, управителите на централната банка се ориентираха по инфлационните очаквания, а не по „действителния напредък“.

Любимият измерител на инфлацията на Фед – индексът на личните потребителски разходи отбеляза ръст от 0.2% на годишна база – далеч от желаните 2%. Централната банка постоянно говореше как когато пропадането в цените на суровините се стабилизира и доларът привърши с 18-месечното си повишение и инфлацията ще успее да тръгне надолу най-накрая.

Механиката зад покачването

Фед даде да се разбере през юни, че планира да публикува „бележка за прилагането“ за механиката на повишението, заедно с уговорката им след заседанието. Този документ  ще подскаже лихвата по свръхрезервите и овърнайт репо лихвата и таван, излагайки стратегията на централната банка за покачване на лихвите към таргета на Фед в деня след срещата на Федералния комитет по откритите операции.

„Някои от операциите ще бъдат обект на критични оценки“, каза Голдбърг. „Приближаваме се към безпрецедентно повишение на лихвите – никога Фед не е вдигал при толкова голям баланс (стойността на активите в баланса на Фед - б.р.) и хората искат да види дали ще проработи“.

Това, което сигурно няма да бъде завършено на тази среща е план как да се намали баланса на Фед, раздул се до $4.5 трлн, след като централната банка проведе три рунда на покупки на облигации, за да раздвижи икономическата активност след рецесията.      

„Ще трябва да му обърнат внимание, но не сега“, каза Джон Белоус, управител на активи в от Пасадена, Тексас в базираната в Калифорния Western Asset Manahement Co., която управлява активи с фиксиран доход за над $450 млн. „Не са достигнали този момент“.

И въпреки, че Йелън сигурно ще повдигне отстъплението в пазара за облигации в пресконференцията след срещата, малко вероятно е то да стане причина за задържане на лихвите.  Взаимният фонд Third Avenue Management разтърси кредитните пазари след като обяви, че фондът му за фокусиран кредит преустановява връщането на инвестициите и, че ще ликвидира оставащите активи. Високорисковият пазар в по-широк смисъл съобщава за големи загуби.

Друго интересно нещо, за което трябва да се внимава в сряда: До каква степен комитетът е единодушен в решението. След последните две срещи президентът на Федералния резерв в Ричмънд Джефри Лакър се разбунтува, тъй като чувстваше, че лихвите трябваше да се повишат. Ако Фед се раздвижи, силно вероятно е този път негодуванието да дойде от другата страна, ако членове на борда, които подкрепят облекчената политика, решат да изразят недоволството си.  

От Джана Смиалек

със съкращения

Последни новини
Още от Новини