Фед вдигна лихвата с 0,25 процентни пункта

Решението е единодушно, докато се очакваше най-малко двама да са против

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв очаквано взе решение да вдигне целевото ниво на основния лихвен процент в САЩ от 0-0,25% до 0.25-0,5%. По този начин лихвата по федералните фондове беше вдигната за първи път от юни 2006 г. насам. 

Една от големите изненади е, че решението е единодушно. В съобщението се подчертава, че въпреки повишението паричната политика остава по-разхлабена, но се запазва прогнозата за четири повишения през 2016.

След поредица понижения, започнали през август 2007 г., лихвата, по която банките могат да предоставят овърнайт пари по сметки във Фед на на друга банка, беше понижена до между 0% и 0,25%. Тя остана на това ниво 7 години – от 2008 г. насам. 

След като председателят на централната банка Джанет Йелън на няколко пъти се застъпи да “постепенно” повишение на лихвите, пазарите следяха за промени в официалните прогнози или т. нар.“dot plot.” През септември средната прогноза на централните банкери включваше четири повишения с по една четвърт, като те предвиждаха ръст на лихвите до 1.375% в края на 2016, 2.625% -  2017 и 3.375% - 2018.

Както и през септември, централните банкери от Фед продължават да прогнозират ръст на основната лихва до 1,375% до края на 2016 г., което предполага 4 вдигания на лихвите с по 0,25% през следващата година.

Прогнозите на индивидуалните членове за 2017 и 2018 са били преразгледани в посока надолу. През септември (оранжевите точки на графиката), например, трима членове са смятали члез 2018 г. е уместно да има лихви под 3%, докато сега те са шестима.

Ключово изречение в изявлението на FOMC гласи:

"Комитетът очаква, че икономическите условия ще се развият по начин, който ще гарантира само постепенно увеличение на федералната фондова лихва; федералната фондова лихва вероятно ще остане, за известно време, под нивата, които се очаква да доминират в дългосрочен план. Но действителната траектория на федералната фондова лихва ще зависи от икономическите перспективи, които се показват от постъпващите данни."

 

 

След 7 (седем) години на нулева лихва. Без изненади днес от Фед! С 25 б.т. по-висока лихва, гарнирана с очаквана комуник...

Posted by Боби Петров on Wednesday, December 16, 2015

 

Според изявлението FOMC очаква да поддържа размера на баланса (притежаваните активи), докато нормализацията на нивото на федералната фондова лихва е в ход. Активите на Фед са на ниво $4.5 трилиона. Централната банка повишава и обратната репо лихва, която ще има по-голямо влияние предвид запазването на баланса на Фед.

Доходността по 2-годишните американски ДЦК премина границата от 1% за първи път от 2010. S&P 500 нарасна като в хода на пресконференцията набра скорост, покачвайки се до 1.55% след като Джанет Йелън спря да говори. Той завърши с ръст от 1.45%.

Ключови моменти от пресконференцията на Йелън:

Последни новини
Още от Новини