Николов: Дълговите книжа ще спечелят при по-висока лихва

Александър Николов, валутен трейдър, за възможното решение на Фед в коментар за Делян Петришки, 19 ч. 50 мин. 16.12.2015.

Джанет Йелън, председател на Федералния резерв на САЩ. снимка: Bloomberg Джанет Йелън, председател на Федералния резерв на САЩ. снимка: Bloomberg

Повечето хора очакват Фед да предприеме стъпки по повишаване на лихвата. Аз имах очаквания и на двете предишни заседания да се предприеме тази крачка, каза валутният трейдър Александър Николов в коментар преди решението на Федералния резерв.

Вероятността Фед да не предприеме някакви действия също е вероятна и да отложи повишаването на лихвата още веднъж. Моят базов сценарий е да изчакам. 

Лично за мен движението на валутите е изчерпано и бих изчакал да видя какво точно ще се случи и как ще реагира пазарът, каза дилърът.

Ако се сбъдне прогнозата за повишение на лихвите, дълговите ценни книжа ще спечелят. Въпреки че е очаквано от голяма част от инвеститорите, повечето инструменти ще се повлияят. Доларът ще поскъпне, ако има действия по повишаване на лихвата. Ще има бягства от рисковите книжа.

"Ако започне цикъл по повишаване на лихвите, то той ще бъде по-бавен, отколкото се очаква. Първото нещо, което ще стане, е че акциите няма да реализират доходоносността, която се очаква за 2016 година. Ще има пренасочване към други базови активи, например корпоративни облигации и някои от металите. Златото продължава да е с интересна цена - между 1000 и 1100 долара. Дори чисто технически изглежда добра цена за покупка."

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Пазари