Чемишанска: $1.5 млрд. са инвестициите от САЩ у нас от 1997-2014

ТТИП ще донесе повече ползи на България отколкото негативи, убедена е президентката на Българо-американската търговска камара

Красимира Чемишанска Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красимира Чемишанска Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2014 стокообменът между България и САЩ беше $975 млн. като за 2015 прогнозираме той да надскочи $1 млрд. Това каза в ефира на „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria генералният директор на Amgen Bulgaria и президент на Българо-американската търговска камара Красимира Чемишанска. Тя говори за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) и българо-американските отношения като цяло. В периода от 1997 до 2014 $1.5 млрд. са инвестирани в България, каза тя, позовавайки се на данни на Агенцията за инвестиции.

При все това, за да се увеличи американският ангажимент към България, е нужно бизнес средата да стане предсказуема и съдебната система да стане ефективна, за да могат да бъдат гарантирани инвестициите у нас.

Ползите за европейската икономика ще бъдат в размер от $120 млрд., а за американската – от $95 млрд., каза управителката. Затова ползите за страната ни ще бъдат по-големи от негативите, допълни тя. Споразумението ще бъде особено много от полза на малкия и среден бизнес, тъй като те съставляват 88% от износителите.

 

Последни новини
Още от Новини