Бобанац: 4,5% ръст годишно ще има единният Кипър

Прогнози и надежди за разрешаването на Кипърския въпрос коментира Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria, 16.12.2015

Бранислава Бобанац. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бранислава Бобанац. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обединен Кипър би имал ръст на БВП 5 млрд. евро за през първите 5 години. В международната общност има големи очаквания и вяра, че 2016 ще стане годината на Кипър и ще се стигне до обединение. Това каза Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. По думите на журналиста, геополитическите тенденции в момента стимулират разрешаването на този въпрос, а в същото време позитивното решаване на Кипърския въпрос ще стимулира и благоприятното развитие на кризите в региона.

В момента има много оптимистични сигнали, че преговорите за разрешаване на Кипърския въпрос ще бъдат изведени до успешен край. Кипър вече е член на ЕС и проблемът с окупираните територии вече се поставя като европейски въпрос, каза Бобанац.

По думите й „една трета от държава, която е членка на ЕС, е окупирана от Турция и решение на въпроса се търси въз основата на европейското право. Върви се към „международно споразумение за двузонална, двуобщностна политика, въз основата на единно гражданство“: „Запазват се зоните и двете общности ще имат отделни правителства, с общо федерално правителство.“

Ключов момент в преговорите към момента е определянето на правомощията на тези правителства, обясни Бобанац. Кипърските турци искат по-голяма власт да бъде дадена на правителствата на зоните, а гръцките - по-овластено да бъде федералното правителство.

След десетилетия на изолация, логично е преговорите да се натъкнат на множество деликатни моменти при част от териториите, които трябва да бъдат върнати на кипърските гърци. Много спорен момент около връщането на собствеността е кои имоти да бъдат върнати реално и кои да бъдат компенсирани. Въпреки трудностите, обаче, Бобанац заяви, че „няма теми табу и всички проблеми са сложени на дневен ред“.

„Периодичните изявления, които се правят, говорят за постигане на осезаем напредък и постигане на договорености, въпреки пречките. Надеждите са за обединяване на Кипър през 2016 година“.

„Сложната геополитическа обстановка в региона, всъщност благоприятства развързването на възела от проблеми около Кипър. Геополитическите тенденции в момента стимулират разрешаването на този въпрос, а в същото време се вярва, че кипърския въпрос ще стимулира и благоприятства разрешаването на конфликтите в региона“, каза още журналистката от БНР.

Въпреки че Кипър е малка страна, обединена, тя може да стане фактор за стабилност в региона, изтъкна тя и обясни: „Медиаторството между Кипър и Израел може да спомогне за нормализиране отношенията на Израел с околните държави. Турция ще признае вече един обединен Кипър и това ще нормализира и отношенията на Турция с останалите държави в региона, защото ще престане да бъде възприемана, като окупатор“.

Благоприятна тенденция, според Бобанац, която стимулира решаването на въпроса, е икономическият аспект: „САЩ, например, има големи интереси в енергийната сфера. От голямо значение е възможността Кипър да даде алтернативен източник на газ за Европейския съюз. В този сектор Турция също има много голям интерес“.

По думите й, ако се постигне споразумение за обединен Кипър, това несъмнено ще има чисто икономически ефект и ще са нужни средства, донорства, за изравняване на стандарта в двете територии.

„Въпреки че преговорите още не са на финала, вече в Кипър активно се говори за „денят след“ и за възможностите Кипър да получи голяма помощ. Факт е, че екип на МВФ вече работи активно по въпроса, а и от САЩ бе заявено намерение Кипър да получи голяма помощ за изравняване на стандарта на живот между кипърските гърци и кипърските турци".

"Общият субект ще отпуши и инвестициите от страна на западните компании. Очакват се развитие на туризма, транспорта, стокооборота и инфраструктурата.“

„Само във възстановяването на Вароша, ще трябва да се инвестират милиарди, но по последни изчисления на международни изследователи, само през първите 5 години БВП на Кипър, ако се обедини, ще се увеличи с 5 млрд. евро. Прогнозираният ръст за тези пет години ще бъде 4.5%", посочи Бобанац.

„Денят след“ за Турция е доста по-далеч, но Кипър, със своето вето, е замразил 6 глави в преговорите на южната ни съседка за членство в ЕС. Днес вече се говори, че се подготвя отварянето на тези глави през първото тримесечие на 2016 година“, каза тя. „Това се свързва с очакванията до март да бъдат проведени двата референдума, които ще определят бъдещето на федералното устройство на Кипър“.

Бобанац обясни, че в момента се преговаря под егидата на ООН, а споразумението, което се постигне, ще бъде едновременно поставено на референдум в двете области на Кипър. „Във финалната фаза ще се проведе и международна конференция с участието на тримата гаранти, Великобритания, Гърция и Турция. Все още не е определена дата, но вече е на дневен ред, в зависимост от резултатите на референдума“. 

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини