Trina може да стане частна

Стивън Енгъл, Bloomberg

Производство на соларни клетки в завода на Trina Solar в Шанджу, Китай. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Производство на соларни клетки в завода на Trina Solar в Шанджу, Китай. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Коментар на Стивън Енгъл, Bloomberg за намеренията на най-голямата компания за производство на слънчеви клетки, Trina Solar да стане частна и за ефекта от решенията на конференцията за климата на ООН в Париж. Стивън Енгъл разговаря с Енджи Лау, Bloomberg.

 

Индустрията на слънчевата енергия не е много обичана в момента на Уолстрийт. Конвенционалното мислене на инвеститорите започва от спада на цената на петрола, което според тях ще доведе до липса на финансиране на ВЕИ. И слънчевата енергия е сякаш недолюбвана сред тях. Виждаме как вървят акциите в момента.

Trina Solar се върна към печалба през 2014 след 3 поредни години на загуба.

Вероятно така се възприема: като губеща индустрия.

Но не, Trina се върна на печалба. Има рекордни доставки в третото тримесечие и ето как изглеждат акциите й през последните шест месеца. Спад от 17,5%.

На другата страница са някои от най-големите имена в слънчевата индустрия и съотношението цена-печалба в Ню Йорк.

Trina Solar е на P/E 12. Директорът на JA Solar предложи през юни компанията да стане частна е на 5,6. First Solar - на 11. S&P500 - 18 и технологичният Nasdaq - 30,8.

Това е недооценена индустрия в момента.

Основателят и председател на Trina предлага Гао Джи Фан предлага 21,5% премия на последната цена на затваряне преди това, което стана през нощта. Цената скочи с 11,62%!

Все още има възможност да се достигне предложената цена за изкупуване обратно на акциите, които вече не притежава.

Иска я частна. Иска да се раздели с Ню Йорк и отново да има частна компания.

 

Голямата сделка за климата

Петролът няма да изчезне. Индустриите на изкопаемите горива ще ги има. Но например Джим Йон Ким, президентът на Световната банка казва, че тази климатична сделка е нахвърлила неговите очаквания.

Това ще доведе до революция в инвестициите във възобновяемите източници, казва той. Ето какво мисли за индустрията на изкопаемите горива.

"С подема в цените на въглеродните горива, смятам, че пазарните сили ще реагират. Всеки производител на петрол и газ ще бъде изправен пред реалността.

Това няма да изчезне незабавно, но всяка страна по света вече трябва да мисли за нисковъглеродното бъдеще, дори и страните от Персийския залив", каза Джим Йон Ким, президент на Световната банка.

Има обаче още предизвикателства за слънчевата енергия. Трябва да измислят как да съхраняват енергийните си ресурси за тогава, когато слънцето не грее.

Последни новини
Още от Новини