Ректорът на НАТФИЗ: Финансирането на глава е порочна практика

Ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев за връзката между бизнеса и ВУЗ

Ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реформата в образованието трябва да продължи и с нов закон за висшите училища. Тогава евентуално може да се пресече порочната практика с финансирането на университетите. Това коментира в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев.

По думите му финансирането на глава е най-порочната практика, защото не се интересува от качеството. Тази практика създава възможност за безкрайно увеличаване на бройки, ВУЗ, специалности. Всичко това се уголемява, само, за да се придърпват студенти, разказа ректорът.

„Но няма как да има 70 000 бройки студенти, а 50 000 да завършват. Дори да вземем всички, които не са влезли в предишните години, няма как да попълним тези бройки“, заяви Семерджиев.

Връзката между бизнеса и висшите училища е скъсана от 25 години, когато имаше разпределение, смята той. Аналогът на разпределението на Запад се нарича job placement и всички университети се котират пред студентите с това, че могат да му гарантират работа, когато завърши.

При нас в началото на 90-те години то се сметна за порочна практика, сега се опитваме да го възстановим, но не се получава, каза Семерджиев. Той обаче посочи, че работата на ВУЗ е да научат студентите как да си намират работа, а не да им намира работа.

По принцип в света на изкуствата тапия не е необходима. Когато удостоявахме Едуард Олби с титлата доктор хонорис кауза той се пошегува, че това е „парадокс“, тъй като е напуснал във втори курс, обясни ректорът.

Висшето образование ти дава контакти, насочва те и ти дава възможност да се проверяваш и да се сравняваш с хора в твоята област. Така проф. Семерджиев обобщи смисълът на обучението във ВУЗ.

Във всички рейтинги НАТФИЗ има много по-добри позиции, отколкото останалите български университети, твърди той.

НАТФИЗ се смята за едно от 100 те висши училища в света, които дават добро образование в областта на киното и театъра.

По думите на Семерджиев в НАТФИЗ има стабилен контингент от 500-600 души годишно, които кандидатстват за 150 места.

 

Чуйте:

 

Последни новини
Още от Новини