Министърът на икономиката на Испания уверен в успеха на изборите

Луис де Гиндос, министър на икономиката на Испания

Луис де Гиндос, министър на икономиката на Испания. 2 септември 2015. Мадрид. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg Луис де Гиндос, министър на икономиката на Испания. 2 септември 2015. Мадрид. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg

Премиерът на Испания Мариано Рахой е сочен за фаворит за втори мандат след парламентарните избори, които ще се проведат в неделя, 20 декември.

Вотът ще бъде тест за икономиите, въведени от консервативната партия на Рахой по време на дълбоката рецесия в Испания. Гърция и Португалия смениха правителствата си, наложили подобни мерки. Последните сондажи дават 7% преднина за Народната партия.

Премиерът на Испания Мариано Рахой ще спечели достатъчно подкрепа, за да сформира стабилно правителство, каза министърът на икономиката Луис де Гиндос. Избирателите ще признаят постигнатите икономически успехи при управлението на Рахой, каза де Гиндос в интервю на Bloomberg в Мадрид:

 

"Сигурен съм, че резултатите от изборите ще бъдат позитивни. Напълно съм  сигурен, че испанците ще сравнят ситуацията отпреди 4г. и сега. Особено внимателно ще отчетат какво искат за бъдещето.

През 2012 бъдещето ни беше мрачно, а сега е много по-ясно. Тези елементи ще бъдат отчетени от испанския народ и това ще се види в резултата.

Накратко - напълно съм убеден, че ще имаме стабилно правителство, което ще продължи с политиките, които изпълняваме за изваждане на икономиката на Испания от кризата".

 

ЕК каза, че догодина ще иска изпълнение на фискалните правила. Ако нямаме мнозинство как ще ги приемете?

ЕК каза, че има риск от неизпълнение. Но в миналото ние сме го правили. Сигурен съм, че испанският фискален дефицит тази година ще се впише в целта ни от 4,2% от БВП. И догодина ще бъде под прага от 3%.

Така че съм напълно сигурен, че бюджетът, одобре от испанския парламент ще изпълни всички изисквания на ЕК.

 

И че ще успеете да го прокарате в парламента без мнозинство?

Бюджетът трябва да бъде одобрен, убеден съм, че няма да ни трябват никакви допълнителни мерки.

 

Всички очакват Фед и Йелън да повишат лихвите. Какъв ще бъде ефектът за испанската икономика, ако го направят?

Тук въпросът е дали вдигането на лихвите ще бъде еднократно или ще бъде поредица от повишения в следващите месеци. Това е важното. Смятам, че има нужда от нормализиране на лихвените нива. Не можем вечно да живеем в среда на нулеви лихви.

Особено бих искал да подчертая това, че повишението на лихвите показва, че навлизаме в нормална ситуация. Не можем вечно да живеем при нулеви лихви.

 

Последни новини
Още от Новини