Горанов: Бюджетът за спорт е със 7% по-голям

Парите за спорт в България коментира Белчо Горанов, главен секретар на БОК в „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, 15.12.2015.

Белчо Горанов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Белчо Горанов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отделените средства за олимпийска подготовка са достатъчно стига да бъдат разпределени правилно. Бюджетът за спорт тази година е със 7% по голям от миналата година, общо 71 милиона, като 70% от него ще бъдат използвани за елитния спорт. Голяма част ще отидат за обезпечаване на подготовката на атлетите ни за олимпиадата в Рио. В сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria главният секретар на Български олимпийски комитет, Белчо Горанов, коментира и предстоящия одит на Международния олимпийски комитет. От проверката обаче той не очаква изненади, защото става въпрос за целеви средства, които се изразходват за спорт и високи постижения.

Шефът на БОК каза още, че 30 наши спортисти имат вече покрити квоти и могат да участват на игрите в Рио. Такива са били и резултатите по това време преди олимпиадата в Лондон, сподели Горанов. „Всичко върви в нормален порядък и ако нещата се развиват така, както предполагаме, делегацията ни в Рио ще бъде приблизително същата, като в Лондон, което никак не е зле“.

На въпроса дали средствата, отделени за подготовка на българските олимпийски състезатели, са достатъчни, Горанов отговори, че „ако се мерим с Унгария, парите са с пъти по-малко, но ако се сравняваме със Сърбия, те са приблизително еднакви“.

Много е важно, дали нашият отбор по волейбол ще се класира, сподели надеждите си шефът на БОК. „Волейболистите ни се готвят изключително съвестно и целта им е да се класират независимо от това, колко е трудна тази квалификация“.

Според Горанов е „рано да се гледа към медали, но може да очакваме и изненади на игрите в Рио. Сега гледаме квотите и ще видим колко спортисти ще стигнат до Рио. Трябва да очакваме добро представяне в традиционните спортове, като бокс, борба, художествена гимнастика, където имаме успехи през последните години. Ако волейболът успее да стигне до Рио, може да очакваме изненади. Имаме наистина чудесен отбор. Може, пък, и някъде, където не очакваме да имаме успехи“.

В джудото, малко неочаквано, но спортистите ни направиха чудо - стигнаха до квота. Догодина има възможност за още една, даже те казват, че може да вземат и още една. Дай Боже да се случи“.

Що се отнася до проблемите на българските състезатели по вдигане на щанги, Горанов каза, че „спортистите нямат никаква вина. Това се доказа, но те са най-потърпевши, което е най-жалкото. Към момента глобата, която е 500 000 долара се обжалва. Върви проверка, но в случая е много важно, дали ще адвокатите ще успеят да намалят или да свалят тази финансова санкция. Има такава възможност, но не искам да се нагърбвам с прогноза, дали това ще стане. Светът много се промени и световният спорт беше разтресен от грандиозен скандал, свързан с Международната федерация по леката атлетика“.

Относно решението парите на федерациите да се дават на тези, които имат резултати, Горанов каза, че „Винаги ще има недоволни, но наистина трябва да има реална база, на която да се стъпи и това са резултатите“.

2015 година беше добра за спорта. Трябва да бъдем доволни, защото на първите Европейски игри нашите спортисти спечелиха десет медала и това не е никак малко. На европейския младежки олимпийски фестивал спечелихме отново златен и два сребърни, а от зимните европейски младежки фестивали имаме два сребърни медала. Така че ние, като Олимпийски комитет, сме абсолютно доволни от нашите спортисти от всички състезания, на които ги заведохме и участваха под флага на БОК. Не винаги парите са определящи в големия спорт понякога шансът трябва да бъде на твоя страна“, заключи Горанов.  

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Новини