GE и Sumitomo Mitsui Financial Group с втора сделка

Японската компания ше придобие японския финансов и лизингов бизнес на General Electric Co.’s за $4.8 млрд.

Sumitomo Mitsui Banking Corp. снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Sumitomo Mitsui Banking Corp. снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. ше придобие японския финансов и лизингов бизнес на General Electric Co.’s за $4.8 млрд., за да разшири повече небанковите си операции, съобщи Bloomberg.
Покупката на лизинговото звено се очаква да бъде завършена до април, заявиха компаниите в изявление във вторник. Това е второто придобиване на бизнес на GE от Sumitomo Mitsui тази година, след като купи звеното за финансиране на изкупувания за 2.1 млрд. долара. 
Сделката ще помогне на Sumitomo Mitsui Finance & Leasing Co. да разшири търговските заеми както и лизинга на автомобили, офис оборудване и строителни машини. GE продава финансови и потребителски ориентирани бизнеси като част от усилията на на Главния изпълнителен директор Джефри Имелт да се фокусира върху индустриални операции като производството на самолетни двигатели.
Японското лизингово звене привлече интерес от компании като Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Orix Corp. и Shinsei Bank Ltd.
60% от Sumitomo Mitsui Finance & Leasing е собственост на  втората финансова група по пазарна стойност в Япония, а останалото се държи от Sumitomo Corp. Компаниите се обединиха през 2012, за да купят звеното за лизинг на самолети на Royal Bank of Scotland Group Plc за $7.3 милиарда.
Американската компания оперира в Япония от 1886, когато започна да предлага електрогенератори на правителствена печатна фабрика. Дейността й в Япония сега се простира от здравепазване на енергия и вода.

Morgan Stanley и неговият джоинт венчър с Mitsubishi UFJ съветва  GE за сделката, а Goldman Sachs Group Inc. подпомага Sumitomo Mitsui.

Последни новини
Още от Новини