Давутоглу обеща в София скоростен влак до Истанбул

Вторият приоритет е интерконекторната връзка, която ще свърже България с TANAP

Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция и Бойко Борисов, министър-председател на България. Резиденция Бояна, 15 декември 2015. Снимка: правителствена пресслужба Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция и Бойко Борисов, министър-председател на България. Резиденция Бояна, 15 декември 2015. Снимка: правителствена пресслужба

Следващият ни проект е скоростен влак от София до Истанбул и обратно, съобщи турският премиер Ахмед Давутоглу след среща в София с българския си колега Бойко Борисов. Предвиждаме и интерконекторна газова връзка за доставка на азърбайджански газ, заяви той. 

Интерконекторната връзка с Турция предвижда строителството на 75-километрово трасе на българска територия от компресорна станция Лозенец до Малкочлар в Турция с капацитет 3 млрд. куб. метра. Проектът е по-изостанал от този с Гърция, за който бе подписано окончателно инвестиционно споразумение.

Турският премиер подчерта значението на съвместната работа между България, Турция и Гърция. Разбира се, един от най-важните въпроси днес пред целия свят е проблемът с мигрантите от Сирия. За съжаление, в Сирия има един варварски режим и тези хора са принудени да напускат страната. Ние обсъждахме тези въпроси на последната среща с ЕС, с който имаме прекрасно сътрудничество.

Надяваме се, че през април ще осъществим среща на високо равнище между двете правителство в София. Това ще е втора подобна среща, след посещението на г-н Борисов в Истанбул.

В турския "Хюриет" обаче се говори за проект, свързан с TANAP - газопровода, доставящ газ от Азърбайджан, който трябваше да достигне до гръцката и до българската граница.

Бойко Борисов каза, че България, Турция и Гърция са решили да изградят интерконекторни връзки, които заедно с газовия разпределител "Балкан" да осъществят истинска диверсификация и движение на природния газ във всяка посока, цитира го БТА. Надявам се скоро министрите на транспорта да ни поканят на откриването на жп линия между България и Турция, по която влаковете да се движат със скорост 180 - 190 километра в час, e заявил още Борисов.

Предстоят големи проекти, а няма как те да се случат, ако държавите по трасето (на газовите потоци) са с влошени отношения, заяви българският министър-председател.

Последни новини
Още от Новини