С нов министър Южна Африка опитва да върне доверието

Новият стар финансов министър Гордхан: Ограниченията върху публичните разходи са „свещени“

На графиката: Динамиката на курса ранд - долар днес и през последните няколко дни Снимка: Bloomberg TV Bulgaria На графиката: Динамиката на курса ранд - долар днес и през последните няколко дни Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правителството на Южна Африка остана със задачата да върне доверието след като фиаското на президента Якоб Зума за финансовия министър повдигна съмнения за способността му да се грижи за икономиката, предаде Bloomberg. 

Бизнес лидерите притиснаха висши членове на Африканския национален конгрес да настоят Зума да прегледа избора си на финансов министър, казаха трима запознати със ситуацията. Новият финансов министър Правин Гордхан, който бе отново назначен след като неговият наследник бе изненадващо уволнен миналата седмица, увери пазарите, че държавните лимити на разходите са „свещени“.

„Фактите около събитията миналата седмица и отговорът на финансовите пазари са добре известни“, каза Гордхан в изявление. „Нашето правителство е добре наясно с финансовия ефект върху инвеститорите в тази икономика. Както президентът Зума каза, когато някое решение предизвика развития от такъв мащаб едно демократично правителство е задължено да слуша и да реагира подходящо“ .

73-годишният Зума е изправен пред най-голямата заплаха за стабилността на  страната откакто дойде на власт през 2009, след като решението му да отстрани Нхланхла Нене инжектира нова доза безпокойство в една икономика, която вече отнесе много бой от падащите цени на суровините. Идващо по-малко от седмица след като рейтинговите агенции понижиха рейтинга на страната до ниво, близко до „джънк“, то задълбочи разпродажбата на националните активи, натискайки ранда до рекордно дъно.

Гордхан се завръща

„Фактът, че резки решения могат да бъдат вземани без каквито и да са били причина и консултация, ще направи възстановяването на истинското доверие в Южна Африка“, каза Ники Ваймар – икономист в Nedbank Ltd., която управлява активи за 233 млрд. ранда ($15.4 млрд), включително правителствени облигации.

Гордхан бе обявен за финансов министър в неделя след първоначалния президентски избор на малко известния законодател Давид ван Роойен. Завръщането на Гордхан, който бе на поста между 2009 и 2014, бе решено след като "получих много предложения да обмисля решението,“ каза Зума в изявление в неделя.

По време на пресконференция в Претория Гордхан каза, че правителството няма да се отказва от насърчаващи ръста проекти или от социалните програми. Той се закле да защити инвестиционния рейтинг, стойността на акциите и облигациите на страната и да подпомогне всяка държавна фирма, чиито финанси са в риск.

Пазарен натиск

Зума се поддаде на натиска от инвеститорите и изпълнителните директори, след като рандът потъна до рекордно дъно, а доходността по облигациите се повиши до седем-годишен връх. Това напомни как финансовите пазари принудиха европейските правителства да сменят премиери и да търсят международни спасителни пакети.

„Няма съмнение, че пазарите движеха действията му“, каза Питър Кинсела – базиран в Лондон директор на проучванията в Commerzbank AG  на икономиките в развиващите се пазари и валути. „Пазарите харесват стабилността и мразят политически-предизвиканата несигурност“.

Рандът се възстанови с цели 6% спрямо долара в понеделник. Доходността на деноминираните в рандове правителствени облигации, дължими през декември 2026, спадна с 107 базисни пункта или 1.07%, след като миналата седмица полетя нагоре със 172 базисни пункта до нива от 10.65%. 

от Луканьо Мнянда, Амогеланг Мбата и Франц Уайлд 

 

Последни новини
Още от Новини от света