Връзките между Индия и Япония се задълбочават

Абе беше на посещение в Индия 3 дни

Премиерът на Япония Шиндзо Абе и премиерът на Индия Нарендра Моди. Снимка: Toru Hanai/Pool via Bloomberg Премиерът на Япония Шиндзо Абе и премиерът на Индия Нарендра Моди. Снимка: Toru Hanai/Pool via Bloomberg

Министър-председателят на Япония Шинзо Абе беше на тридневно посещение в Индия между 11 и 13 декември, на което бяха предприети сериозни стъпки към задълбочаване на връзките между двете страни, съобщава Bloomberg.

Голям брой сделки бяха договорени между Индия и Япония, като двете страни ще си сътрудничат в икономическата и военната сфера. Стъпките са утроени по начин, който да направи така, че издигането на Китай – най-големият търговски партньор на двете държави – да не става за сметка на по-малките икономики в региона.

Един от най-големите проекти със съвместното участие на Индия и Япония е този за първия високоскоростен влак в Индия. Япония ще помогне със заем от 15 милиарда долара, който трябва да бъде изплатен в рамките на 50 години. Абе иска японска компания или съвмествно дружество между японска и индийска компания да е главният изпълнител на проекта и някои от компонентите да бъдат произведени в Индия. Има споразумение Япония да помогне на Индия във финансирането и на инфраструктурни прокети, като строежи на пътища. Някои от тях ще бъдат изградени в североизточните части на Индия.

Голямата изненада е споразумението за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика. Сътрудничеството в тази сфера се обсъжда от няколко години – още от 2010 г., но беше в застой, защото Япония се притесняваше за сигурността в Индия. Индия не е подписала Договора за неразпространие на ядрени оръжия, според който се ограничава ядрени оръжия и свързани с тях материали, технологии и информация за военно приложение. Сега Япония казва, че това не е проблем, защото Индия има самостоятелно наложен мораторуим върху ядрените тестове. Споразумението обаче първо трябва да мине през японския парламент преди да бъде финализирано.

Освен това Япония ще допринесе с още 12,4 милиарда долара финансиране и експортни застраховки за увеличаване на инвестициите в Индия.

По време на посещението на Абе в Индия бяха постигнати някои споразумения в сферата на отбраната. Едно от споразуменията е за споделяне на информация. Освен това Япония ще се присъедини към Индия и САЩ във военноморските учения „Малабар“, които се провеждат два пъти годишно. Също трябва да бъде постигнат прогрес в преговорите Япония да продава на Индия амфибийните бойни кораби US-2. Всички тези новини от сектора на отбраната изпращат съобщение към Китай, че Индия и Япония искат да работят в тесни връзки заедно, може би в отговор на издигането на Китай – и икономическо, и военно. В съвместна прескоференция Моди каза: „Не мога да се сетя за стратегическо партньорство, което би могло да упражни по-дълбоко влияние върху формирането на развитието на Азия и взаимосвързаните ни океански региони повече от нашето“.  По този начин Моди извежда връзката между Япония и Индия на следващото ниво и гледа на нея като на начин за балансиране на силите в региона.

 

Последни новини
Още от Новини