Владимиров: Залагат се бъдещи финансови дефицити

Енергийните залози в България коментира енергийният експерт Мартин Владимиров в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria, 12.12.2015.

Мартин Владимиров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Владимиров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сегашното състояние на енергетиката е доста тежко, но тази година виждам лъч надежда. Правителството взе много важни решения да ограничи тарифния дефицит, едно от които е фонд „Сигурност за енергийната система“. Това обаче не е много целесъобразно, защото „създава предпоставки за проблеми в други производители на електроенергия, като АЕЦ и ТЕЦ Марица Изток 2, които въпреки че са печеливши, все пак изпитват затруднения да поддържат инфраструктурата си в най-модерно състояние“. Това каза енергийният експерт Мартин Владимиров в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria. Ако правителството не се поддаде на външен натиск от страна на бизнеса, догодина НЕК вече не би трябвало да има дефицит.

По думите на специалиста, затрудненията важат с особена сила за „АЕЦ "Козлодуй", който трябва да мине през две много скъпоструващи модернизации на пети и шести блок. Всеки лев е нужен и при такава ниска възвращаемост на капитала, каквато е в момента, заложена регулаторно за АЕЦ Козлводуй, ремонтите няма как да се случат без външен заем“.

Залагат се едни бъдещи финансови дефицити“, категоричен е Владимиров и то, за да се покриват текущите разходи на НЕК: „Всъщност НЕК е наистина една черна дупка, от която трябва да се измъкнем“.

„По-разумният начин беше да се вдигне таксата „социална отговорност“ за бизнеса до нивата, които са за регулирания пазар“, каза Владимиров. „По този начин в системата ще се влеят около 600 млн. лв“.

„Проблемът е, че много голяма част от енергийната политика е завладяна от частни интереси, видяхме какъв протест предизвика това регулаторно решение в бизнеса. Въпреки че, години наред той не протестираше, фактът, че получаваше преференциална тарифа от държавата, с което бе един от най конкурентните в региона“, каза експертът. „Сега те трябва да платят малко повече и въпреки това протестират.

По думите на специалиста, „тази година се направи стъпка напред по отношение на взимането на независими решения. Въпросът е до кога регулаторът ще издържи на външния натиск. Ако издържи, догодина НЕК не би трябвало да има дефицит“.

„Малко хора, обаче вярват, че това решение може да удържи толкова време. Не случайно банките, кредитори на БЕХ не искат да дават огромен кредит, без държавна гаранция. Те нямат доверие, че регулаторната рамка ще задържи за повече от 12 месечен период“.

На въпроса дали счита, че може да се реализира негативният сценарий, в който има дезинтеграция на системата и режим на тока, Владимиров бе категоричен, че няма да се стигне до това.

Проблемът, според експерта е, „че липсата на инвестиции в системата, може да доведе до дългосрочни проблеми, свързани с експлоатацията на мрежата“.

Владимиров предупреди, че „ако се стигне до проблеми в системата винаги има резерви, защото ние имаме свръхкапацитети за генерация на енергия, а потреблението е ниско и се очаква да е много ниска в следващите десет години, но ние сме една от страните, в които инвестиционната програма на Електроенергийния системен оператор, т.нар. TSO години наред не се изпълнява, или се орязва, за да могат да се запълнят нови дупки“.

По въпроса за ликвидацията на НЕК Мартин Владимиров заяви, че „НЕК не трябва да се ликвидира автоматично, защото там има структури, които са печеливши и могат да бъдат много печеливши на свободния пазар“.

Той каза, че „генериращите мощности на НЕК (ВЕЦ) са с доста ниски разходи и могат да бъдат конкурентни и в международен план. Те са ключови и за износа на страната, тъй като са сезонноопределящи“.

„Дълговете за АЕЦ Белене и Цанков камък са задпасивни, но също трябва да бъдат изплатени, но по-скоро тази част на НЕК, може да се отдели от другите две основни функции – генериращата и обществения доставчик“, каза Владимиров.

Не виждам как обществения доставчик може да бъде елиминиран в краткосрочен план, защото вероятно поне още една-две години регулираният пазар ще продължи да доминира“, подчерта специалиста.

Още нещо, за което не се говори, по думите на Владимиров, е цената на електроенергията: „Не можем да имаме устойчиво развитие на енергийната система с толкова ниски цени на електроенергията за бита. Това никъде го няма в света.“

По повод новият хъб „Балкан“, Мартин Владимиров коментира, че „не е сериозно да се говори за строеж на хъб, защото той не се строи, а се създава по естествен пазарен принцип, при конкуренция на различни видове газ в една виртуална точка. Може да се казва „Балкан“ тази точка, разбира се“.

Все още предстои много работа по проекта и се изисква много политическа воля“, подчерта експертът. „Изисква се работа и с на членовете на консоркциума, включително италианската „Едисон“, която все още не иска да потвърди напълно участието си в проекта. Тя не вижда пазарна логика“.

„Тук, може би, трябва да се търси начин БЕХ да изкупи дела на „Едисон". Трябва да се преодолеят регулаторните пречки пред проекта, тоест и регулаторите, и "Булгартрансгаз" трябва да седнат да се разберат за разпределението на капацитетите по интерконектора и чак тогава може да се кандидатства за реалното финансиране на Европейската инвестиционна банка. А без такова финансиране този проект едва ли ще се случи. 

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Новини