Топузов: До една година цените на тока ще паднат

Венцислав Топузов коментира либерализацията на енергийния пазар и очакваната цена на електроенергията за крайните потребители в сутришния блок на Bloomberg TV Bulgaria, 14.12.2015

Венцислав Топузов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Венцислав Топузов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 цената за крайни потребители ще започне да пада. След либерализацията на електроенергията, тя първоначално ще се покачи. Това прогнозира енергийният експерт Венцислав Топузов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

Според специалиста, финансовата криза е един от факторите цените на електроенергията да падат: „Не трябва да искаме те да бъдат ниски, а индустрията да се развива и да има повече реално търсене. Ако е следствие на правилните причини, нека цените да се вдигат“.

Енергийната борса е ключов инструмент за прозрачност на пазара“, каза Топузов. „Важният момент е, че търговците, трябва да са сигурни, че това, което са продали, час по час, е еднакво с това, което са закупили“. 

„Ключовият момент е намирането на референтна цена. Пазарните участници трябва да имат някаква индикация, какво означава за тях това виртуално нещо – пазара. Борсата дава реален шанс това да се случи“, обясни експертът. 

Относно опасенията на енергийния министър, че в началото на либерализирания енергиен пазар ще има покачване на цените, специалистът коментира, че „като цяло, никое покачване на цените не е приятна новина, но вече е факт едно завишаване, което е резултат на непазарен механизъм. „Енергийната сигурност“ реално е 5%-ен допълнителен данък към производителите и вносителите на енергия. Това е следствие на стари регулаторни решения, които доведоха до „дупката“ в НЕК. Реално, покачването на цените, либерализацията, е начин за намаляване на цените“. 

Шест месеца, до една година ще са нужни, за да се стигне до сваляне на цените, след първоначалното покачване“, каза Топузов: „Първо, търговците трябва да свикнат да работят в новите условия. Трябва да съумеят да създадат продукти, ориентиране към битовите потребители. Нужно е известно време на научаване и напасване, защото това са нови пазарни реалности. Второ, трябва да се инвестира в оптимално използване на времето. Трябва да се инвестира, всичко да е онлайн и търговците да имат минимални разходи за обслужване на един клиент. Тогава цените ще се нормализират“.

„Това е процес на учене, главно по метода проба-грешка“.

„Що се отнася до бизнеса, то той използва индивидуални продукти. Този, който вече е на пазара, няма да усети разликата. Това, което може да повлияе на бизнеса, са нови данъци и регулаторни решения“: „Аз бих очаквал евентуално промени в регулираната част от цената, а тя заема доста голям дял, около 45%“.

Препоръката на Световната банка за плавна либерализация, Топузов моментира така: „След приемането на последните правила за търговия с енергия, вече има крайни срокове за ключови стъпки, които да се случат. Първата е февруари, когато всички  ЕРП-та трябва да имат стандартизирани товарови профили. Всеки краен потребител може да излезе на пазара. Доскоро се изискваше специален електромер с почасово мерене. Това очакваме да отпадне през февруари. Вторият ключов момент е процедурата да се улесни, защото е написана е за индустриални клиенти и е много стара“. 

„Законовият срок е три седмици, което означава, че след подписването на договора с новия доставчик „клиентът трябва да забрави за темата“. Има девет стъпки, включващи декларации, молби и т.н. Април месец е срокът, който КЕВР сам си е поставил, за да предложи нови правила, специално насочени към битови и малки бизнес клиенти“.
„И последният момент, е един вид изтикване на тези клиенти на свободния пазар. Тоест, ако регулаторната комисия каже, „пазарът е либерализиран“, всеки преминава реално от крайните снабдители, както е в момента, към доставчика на последна инстанция. Тогава всеки може по всяко време да си смени доставчика“, каза Топузов.

Препоръката на шефа на КЕВР, битовите и малки бизнеси да се възползват от „пакетите“, Топузов коментира, като обясни, че „може би се има предвид примера на Унгария. Там регулираните цени са доста ниски и крайният потребител дълго време не искаше да се възползва от либерализирания пазар. Тогава търговците предложиха например телекомуникационна услуга, комбинирана с електроенергия. Така пакетът става много по-евтин, като цяло, отколкото двете услуги поотделно. Това пазарът сам трябва да реши“. 

„Свободният енергиен пазар създава натиск - и върху търговците, да са по ефективни, и върху производителите, да са по-конкурентни. Реално идва външен натиск, по естествен начин от потребителите, които имат нужда от цена и обслужване. Тогава започваме да се освобождаване от непрозрачните, порочни практики“, заключи експертът. 

Вижте още: 

 

Последни новини
Още от Новини