САЩ, Германия и още 16 създават въглероден пазар

Китай не е част от групата

ТЕЦ на въглища в Австралия. снимка: Carla Gottgens/Bloomberg ТЕЦ на въглища в Австралия. снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

18 страни, включително САЩ, Япония и Германия ще работят заедно, за да развият международния въглероден пазар и да помогнат за ускоряване на съкращаването на емисии в съответствие със споразумението за климата, договорено в Париж в събота. Това съобщи Bloomberg като се позова на правителството на Нова Зеландия.
Страните ще разработят стандарти и насоки, за да осигурят, че търговията с въглеродни емисии има екологосъобразност, според съобщение на говорителя на министъра на околната среда ан Нова Зеландия Тим Гросър. Споразумението между над 190 държави позволява сътрудничество между страните за постигане на обещанията за намаление на емисиите. То също създава нов пазар, за да промотира устойчивото развитие, да ускори карбоновите съкращения  от държавните и частни компании. 
Китай планира да създаде най-големия въглероден пазар в света до 2017, двойно по-голям от 10-годишната европейска програма, която е най-голяма в момента. Китай и Индия не са част от 18-членната група.
Стандартите ще окуражат други страни да подкрепят пазарите, заявяват 18-те, която декларират желание да изпратят ясен сигнал на световния въглероден пазар.
Страните включват Австралия, Канада, Чили, Колумбия, Германия, Исландия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Панама, Папуа Нова Гвинея, Република Корея, Сенегал, Украйна и САЩ.

Последни новини
Още от Новини