По-скъпите винетки се продават от вторник

От 2009 г. до момента са инвестирани над 3 млрд. лв. за строителството на 300 км нови магистрали и рехабилитация на над 2500 км пътища

Лиляна Павлова и Лазар Лазаров. снимка: МРРБ Лиляна Павлова и Лазар Лазаров. снимка: МРРБ

Близо 2 млн. винетки за 2016 г. за различните категории и видове ще бъдат пуснати за продажба в дистрибуторската мрежа, включваща над 3300 пункта в цялата страна, от вторник. Това обявиха на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, които представиха новата визия на винетните стикери за догодина. Новите винетки са защитени с няколко технологии срещу фалшификация.

До края на годината ще върви паралелна продажба на винетни стикери за 2015 г. и 2016 г., като месечната, закупена на 31 декември т.г., ще е валидна до края на месец януари догодина.

Както вече съобщихме, цената им е по-висока, като за леките автомобили става 97 лева Министърът на регионалното развитие обоснова повишението с това, че от 2009 г. до момента са инвестирани над 3 млрд. лв. за строителството на 300 км нови магистрали и рехабилитация на над 2500 км пътища. Около 1,5 млрд.лв. от средствата са предоставени безвъзмездно от ЕС, а останалите 1,5 млрд.лв. са от бюджета и заеми, каза Павлова. Извън тези средства, средно годишно в текущ ремонт и поддържане се инвестират приходите от винетки, които са в размер на 200 млн.лв.

„Европа не дава пари за кърпене на дупки и поддръжка, а само за ново строителство и рехабилитация на основни направления от мрежата. Изцяло ангажимент на българското правителство е поддържането на пътищата, средствата за които идват от продажбата на винетни стикери“, подчерта министърът.

Тя разказа и за планираните инвестиции в пътища и магистрали „Основен приоритет е да започнем изграждането на АМ „Хемус“, поетапното изграждане на магистралата София- Калотина, участъци от магистралите Русе- Велико Търново, Видин- София. Това са огромни инвестиции за над 1 млрд.лв. паралелно с доизграждането на АМ „Струма“, за която има осигурено европейско финансиране“, обясни министър Павлова. Сред приоритетите е и довършването на Западната дъга на Софийския околовръстен път и приключване на всички довършителни дейности, по проектите с европейско финансиране. До края на годината ще завърши и изграждането на Северната скоростна тангента, която е завършена на 80% към днешна дата, съобщи още тя.

В отговор на журналистически въпрос министър Лиляна Павлова коментира, че увеличението на цената на винетката не съответства на реалните цени, които според доклада на Световната банка трябва да са 150 лв. за лек автомобил за годишен стикер. „Увеличението, което направихме, е социално поносимо и възможното към днешна дата. Проблемът е, че до момента цената на винетките не е актуализирана, откакто системата е въведена“, каза Павлова.

Тя допълни, че с приетите промени в Закона за пътища, България въвежда смесената система, която е по-справедливият подход за поддържане на пътищата, а именно леките автомобили да продължат да плащат за използването на републиканските пътища за време, чрез електронна винетка, а тежкотоварните превозни средства, които пътуват повече, ще заплащат тол-такса. 

Последни новини
Още от Новини