Обратът, който Зума направи с финансовия министър

Амо Мбата, Bloomberg

Правин Гордан, министър на финансите на Южна Африка. Претория. 14 декември 2015.  Photographer: Waldo Swiegers/Bloomberg Правин Гордан, министър на финансите на Южна Африка. Претория. 14 декември 2015. Photographer: Waldo Swiegers/Bloomberg

Как пазарите приемат новия министър на финансите на Южна Африка - втори за последните четири дни. Коментар на Амо Мбата, Bloomberg в разговор с Манъс Крани в студиото на Bloomberg в Лондон на 14 декември 2015.
 

 

Какъв обрат само, разкажeте ни малко за Правин Гордан, който е позната фигура и със сигурност трябва да върне увереността, така ли е?

Той е познато лице на пазарите и им вдъхна увереност докато беше министър на финансите на Южна Африка в продължение на 5 години до май 2014.

Гордан помогна на южноафриканската икономика да се справи с първата си рецесия от 17 години и отклони натиска на синдикатите за увеличаване на разходите в правителството. Така че със сигурност е фигура, която вдъхва увереност на пазарите и спря всякакви безразборни харчове за правителствени нужди.

 

Тук става въпрос за връщане на увереността, видяхме великолепно рали от ранда, това ли ще виждаме и за в бъдеще, защото кредитните агенции за сериозно загрижени?

Да, видяхме силно рали на ранда, след снощното изявление, а днес той продължава да засилва позициите си. Това е само началото и пазарите ще имат нужда от гаранции. Това определено са добри новини, но е и доста объркващ момент за Южна Африка.

Тя има нужда от стабилност и яснота какво я очаква.

Президентът Зума полага големи усилия да възстанови увереността в пазарите като преназначава човек, който е познат на пазарите от 5 си години работа в тях и който се справи много добре с превеждане на икономиката през рецесията. Ще бъдат необходими повече гаранции, но засега изглежда, че пазарите приемат новината много добре.

 

Последни новини
Още от Новини