Кънчев: Цената на петрола през 2016 ще остане ниска

Перспективите пред цената петрола коментира Георги Кънчев, експерт петрол и енергетика в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria, 12.12.2015

Георги Кънчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Кънчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ОПЕК вече не действа, като картел, но още диктува пазара. Очакванията за 2016 година са цените на черното злато да останат ниски. Това коментира Георги Кънчев, петролен експерт във WSJ в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria. "Основният фактор за срива на цените на петрола е свръхпредлагането, като причините са във войните за пазарен дял в световен мащаб".

"Миналата година петролният картел ОПЕК реши да запази своя пазарен дял, като произведе максимално количество петрол. Цените се държат ниски, за да бъдат накарани производители, като САЩ и Русия, да намалят произвежданите количества".

По думите на Кънчев, това, което видяхме на срещата на ОПЕК във Виена тази година, е продължение на случилото се през 2014. Държавите от картела, „не само потвърдиха своята стратегия за запазване на дела си, чрез пласиране на максимално количество продукция, но и за пръв път от доста време, премахнаха т.нар. квота“.

„Членове на ОПЕК, като Либия, имат нужда от цена от около 200 долара на барел, за да могат да балансират своя бюджет. Това е екстремен случай, но на Иран им трябват 90 долара, а на Саудитска Арабия - около 80 долара. Саудитска Арабия, обаче, има огромни резерви и може да издържи на ниската цена на петрола“, каза специалистът.

„На последната среща на ОПЕК се видяха различните гледни точки на държавите в картела. Факт е, обаче, че Саудитска Арабия е най-големият производител и има най-голямо влияние и успя да прокара тази стратегия“.

Това решение, както и начинът на протичане на срещата, според експерта, даде основание да се заговори за опции за разформироване на ОПЕК, защото по думите му, картел, който отказва да контролира цените, а разчита на пазарните механизми, трудно може да се нарича така: „Когато един петролен картел решава да не контролира цената на петрола и да я остави на пазарните функции, тогава дали всъщност е картел, дали картелната функция не е прекратена“.

„Факт е, обаче, че ОПЕК все още е важен за пазара, тъй като виждате, след тяхната среща, цените на петрола спаднаха доста. Дори и ОПЕК, като картел, да не съществува вече, тяхната функция и възможност да увеличават постоянно производството на пазара, държи цените много ниски“, заключи Кънчев.

„Това, което може да се очаква в първото, а може би и във второто тримесечие на следващата година, е цените да останат ниски. Като казвам ниски говорим за Brent около 50 долара. В момента той е около 40 – 39, тъй като имаме фактори, като свърхпердлагане, а и силен долар, който също влияе, наред с други фактори, като слабото търсене“, прогнозира цените на петрола в средносрочен и краткорсочен план Георги Кънчев.

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини