Ганев: До 6% е доходността от инвестиция в жилища

Състоянието и перспективите пред имотния пазар, коментират Иван Велков, зам.-председател на СОС и Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ в Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria, 13.12.2015.

Иван Велков, Добромир Ганев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Велков, Добромир Ганев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имотният пазар вероятно ще стигне обемите от 2008 година. В големите градове той бележи 5% ръст за деветмесечието, за разлика от пазара на ваканционни имоти, при който се наблюдава спад. Позитивно раздвижване се наблюдава в знакови сегменти, като пазара на офиси и този на индустриалните имоти. Това казаха гостите на предаването Boom & Bust в коментарите си за състоянието и перспективите пред имотния пазар в България. По думите им, възможният доход от инвестиция в жилищна собственост, между 4 и 6% в големите градове, не трябва да се подценява, особено на фона на ниските нива на лихвите по депозити.

„Към края на 2015 се радваме на изключително динамичен пазар. Този процес започна през миналата година, като катализатор бяха някои процеси във финансовия сектор през миналата година“, каза Добромир Ганев от НСНИ.

Според Ганев, „от една страна, пазарът на недвижими имоти в големите градове се развива изключително динамично, с ръстове по обем сделки средно за страната около 5% за деветмесечието. Очаква се, че общият обем на покупко-продажбите тази година де бъде най-висок от 2008 насам“.

„На пазара на ваканционните имоти, обаче, по Черноморието, се случи точно обратното. За деветмесечието в основни общини, като Несебър, Каварна, Бяла, Царево, Поморие, видяхме спадове на покупко-продажбите в размер на 5%“.

Имаме позитивни сигнали и стабилен пазар“, каза Ганев и уточни, че „стабилност виждаме, поне от няколко години, а последните една-две години, сме свидетели на ръстове, както по отношение на обема, така и на цените. Важно е, обаче, да се знае, че става дума за големите градове“.

„За дъно на цените не можем да говорим, защото винаги може да се търгува и по-евтино, особено в определени сегменти на пазара“, уточни ситуацията на имотния пазар Иван Велков от СОС, като обаче подчерта, че е било достигнато „дъното на песимизма“: „Вече има ентусиазъм, дори в сектори, които бяхме оставили за десерт“.

Според общинския съветник, „специално офисният сегмент, който беше знаков за начина, по който външни инвеститори гледат на нашия пазар, в момента е най-интересен. След седем години на суша и бавно и постепенно изчерпване на наличните количества, тази година се наблюдава раздвижване. Само трите големи консултантски компании в София договориха над 100 000 кв. м. площ. Това е своеобразен рекорд за нашия, скромен по западните стандарти, пазар“.

Позитивното, каза Велков е, че „спря спадът на обемите. Цените са продукт на това, което се предлага“ и върху тях се влияе по-бавно и трудно. Той заяви, че „логистиката и индустриалните имоти, които също бяха трудноподвижен сектор, също рестартираха движение по определени проекти“.

„Това движение е малко закъсняло, спрямо Западна Европа, но все пак е връщане към нормалните бизнес-икономически цикли в тези сектори. Негативното е, че голяма част от международните инвеститори в момента старателно заобикалят България, а големият обем от инвестиционни сделки през годината се държи от сделки със земя, което не е най-висшият пилотаж в сферата с недвижими имоти“, каза още Велков.

„Няма много инвестиционни сделки“, сподели още експертът, „но ако добавим това, което очакваме през следващата година, те също ще покажат рекордни стойности в сравнение с кризисните нива“.

Относно Закона за ипотечните кредити, специалистите казаха, че „всяка допълнителна регулация, ако бъде направена с достатъчна консултация с бизнеса, би довела до по-добри резултати“.

Ипотечното кредитиране, като ръстове, тази година и предходната, катализира процеса на предлагане и продажби в имотния сектор“, сподели Ганев. „Свидетели сме на доста ниски нива на лихвите по ипотечни кредити и банките, работещи активно в тази сфера, реализират ръст, както в броя, така и в обема на ипотечните си кредити“.

Що се отнася до бъдещето на градската среда и плановете на Столичния общински съвет, заместник- председателят му, Иван Велев, каза, че отдавна трябваше да сме се справили с трафика, съхранението на отпадъци и други въпроси, свързани с битовите и комуналните проблеми, за да се съсредоточаваме върху проблемите на архитектурата и ландшафта.

„Дейността на кметската управа е от изключително важна роля за  цените на имотите в един град, като един от най-важните фактори е сигурността. Много от градовете в развитите страни имат карта на сигурността, според която се определят и цените на имотите“, допълни Ганев. „Не трябва да се забравят, разбира се, и инфраструктурата и замърсеността“.

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини