Фрапорт взе 14 гръцки летища на концесия

Цената е 1.2 млрд. евро

Летището в Санторини. снимка: Йоргос Карахалис/Bloomberg Летището в Санторини. снимка: Йоргос Карахалис/Bloomberg

Приватизацията на 14 регионални летища в Гърция бе финализирана с подписването на споразумение между Fraport AG и неговия партньор Kopelouzos Group и държавния приватизационен фонд TAIPED, съобщи "Вима".

Според документа смесеното предприятие - концесионер ще управлява дейността на 14 летища за 40 години от есента на 2016,  като тогава ще плати 1.2 млрд. евро. Ще се плаща и годишна рента от 22.9 млн. евро , като предприятието ще направи и инвестиции на стойност 330 млн. евро до 2020 г.
През 2014 14-те летища обслужиха 22 млн. туристи, докато през тази година се очаква те да надхвърлят 23 млн. евро. Около 77% от пристигащите са чужденци.

Три от приватизираните летища са в континенталната част - Солун, Кавала и Актио, докато останалите са на островите - Керкира, Чаниа, Кефалония, Кос, Митилене, Миконос, Родес, Самос, Санторини, Скиатос и Зикантос.

Новината идва ден преди гръцкият парламент да гласува поредните реформи от списъка с мерки, договорени с кредиторите като част от третата спасителна програма. Проектът бе внесен в петък в парламента и е условие за разблокиране на помощ от 1 млрд. евро, като включва реформи в бюджетната сфера, здравеопазването и концесиите на магистрали.

Последни новини
Още от Новини