Alibaba купи South China Morning Post

Питър Елстрьом, Bloomberg Asia

South China Morning Post. Photographer: Justin Chin/Bloomberg South China Morning Post. Photographer: Justin Chin/Bloomberg

Питър Елстрьом, Bloomberg Asia Company за последиците от покупката от Alibaba на най-големия англоезичен вестник в Хонконг, South China Morning Post за $266 млн. Елстрьом говори с Анджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг на 14 декември 2015.

 

Защо компания за електронна търговия би искала да купи вестник?

Alibaba е компания за електронна търговия и бизнесът й се развива доста бързо. Освен това е и доста печеливша.

Вестникът се движи точно в обратната посока – среща трудности да задържи читателите си, а рекламодателите също се ориентират към други платформи, включително Интернет.

Alibaba виждат една възможност – виждат, че има големи възможности в медиите и особено във вестниците и чувстват, че като комбинират собствените си технологии с активите на South China Morning Post могат да изградят нещо малко по-различно.

 

Джеф Безос купи Washington Post по малко по-различни причини, какви са политическите и финансовите рискове?

За тях това не голям риск, както и вие казахте, цената е 266 млн., а това е компания, която инвестира 15 млрд. долара в медии, покупка на реални магазини и други. Така че спрямо рисковете в другите им инвестиции, тук той е много малък.

Но политически рисковете са доста по-големи. Това е вестник с доста сложни взаимоотношения с китайското правителство и за него е нож с две остриета. Ако е твърде критичен към правителството, Alibaba може да загуби позиции в Китай, а ако е твърде мекушав към него, могат да изгубят читатели извън Китай. Това са рисковете пред Джак Ма.

 

Китайските власти гледат на това придобиване като много позитивно за експозицията на Китай към останалия свят. Да поговорим обаче за  Alibaba – интернет компания купува South China Morning Post – какво означават в по-широк смисъл тези придобивания?

Големите три интернет компании в Китай придобиха много активи тази година. Това са Alibaba, Baidu и Tencent. Тези компании сключиха сделки за общо 30 млрд. долара през тази година, като Alibaba не са най-големите, Tencent похарчиха малко повече - общо 16 млрд.

Те изкупуват активи докато интернет преминава през вълна на разширение и консолидация. Те виждат възможности в медиите и в реалните магазини, различни видове технологии включително мобилните технологии, така че изглежда, че ще сключат още повече сделки през следващите години.

Миналата седмица дойде получихме интересен доклад от BNP Paribas в който говориха за финансовата мощ на тези 3 големи компании. Те сключиха сделки за 30 млрд долара през тази година, но могат да направят още повече през следващата. Те имат финансовите активи да сключат два пъти по-големи сделки, но за сега нямат нужда да го правят.

 

Последни новини
Още от Новини