Руски патрулен кораб стреля предупредително срещу турски риболовен кораб

Целта е била турският сейнер да промени курса си

Носач на хеликоптери за Русия в процес на изграждане във Франция. Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Носач на хеликоптери за Русия в процес на изграждане във Франция. Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Руски военен кораб е произвел предупредителен изстрел, за да предотврати сблъсък с турски рибарски кораб в Бяло море, допълнително обтягайки отношенията между двете страни след като през миналия месец руски бомбардировач беше свален от Турция на турско-сирийската граница, съобщава Bloomberg. 

Екипажът на руския патрулен кораб „Сметливий“, който е бил закотвен, е отправил визуални предупреждения и безуспешно се е опитал да се свърже чрез радиосигнали с турския сейнер, когато той се е приближил на 1000 метра, каза министърът на отбраната на Русия в съобщение на 13 декември. Турският кораб не е отговорил на предупрежденията и когато се е приближил на 600 метра, руският патрул е стрелял, показвайки на турците, че трябва да променят курса си, казват от министерството.  

Турското военно аташе в посолството в Москва е било „незабавно“ призовано във връзка с инцидента, каза министърът на отбраната.

Турция свали руски военен самолет, извършващ бомбардировки в Сирия, на 24 ноември, което нажежи отношенията между двете страни и накара руският президент Владимир Путин да предприеме ответни действия срещу Турция. Те включват забрана на някои турски храни и забраняване на пътуванията към Турция. Руските футболни клубове няма да имат право да привличат турци през зимния трансферен прозорец, който отваря през януари. Путин определи тогавашното действия на Турция като „забиване на нож в гърба“, а Турция каза, че е защитавала територията си. 

 

Последни новини
Още от Новини