Ерик Чу в опит да привлече гласоподаватели в Тайван

Избраният от Националистическата партия за наследник на президента се обяви против навлизането на Китай в сектора на чиповете в Тайван

Ерик Чу, кандидат за президент на Тайван. Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Ерик Чу, кандидат за президент на Тайван. Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Номинираният от Националистическата партия за наследник на тайванския президент Ерик Чу каза, че е против навлизането на инвестиции от континентален Китай в Тайван в сектора на микрочиповете, съобщава Bloomberg. По този начин позицията му се различава от тази на настоящия президент Ма Индзиу, чийто мандат изтича, а президентските избори ще се проведат на 16 януари 2016 г. 

Макар и представител на същата партия Ерик Чу обяви противоположна позиция на предшественика си в опит да спечели доверието на гласоподавателите и да скъси сериозната разлика, с която изостава според социологическите проучвания. Проучванията сочат, че опозиционният лидер Цай Ингуен, чиято Демократическа прогресивна партия официално подкрепя независимостта на Тайван от Китай, има сериозна преднина пред Чу. 

Чу, който е председател на Националистическата партия, каза, че индустрията с чиповете, чийто обем е 19 милиарда долара, е прекалено важна, за да бъде отворена за по-голямо влияние от континентален Китай. Ако бъде избран за президент Чу каза, че „няма да позволи подобни инвестиции защото все още не им е дошло времето“.

С този ход Чу се надява да спечели гласоподаватели сред хората, които живеят в Тайван, които не искат задълбочаване на зависимостта и влиянието на континентален Китай на острова. 

В Тайван се намира най-големият производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing. Производителят на чипове MediaTek се конкурира с Qualcomm за доставки на чиповете, които се използват в смартфоните на производители като Xiaomi. Засилената конкуренция и забавянето на пазара на смартфони в световен мащаб поставят индустрията под натиск. Според анализаторът от Sanford Bernstein Марк Ли инвестиции от континентален Китай могат да отслабят това напрежение.

Решението обаче се простира далеч над икономическите съображения. 

Последни новини
Още от Новини