ДСБ свали доверието си от правителството

Здравният министър Петър Москов няма да подаде оставка, РБ решава във вторник

Народно събрание. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Народно събрание. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След петчасово заседание ръководството на ДСБ реши, че сваля доверието си от правителството и напуска управлението. Това съобщи лидерът на една от партиите, участващи в Реформаторския блок,  Радан Кънев пред журналисти. Причината за това е отказът на ПП ГЕРБ от договорения вариант за конституционни реформи.

Веднага след гласуването на съдебната реформа подкрепяният от РБ правосъден министър Христо Иванов подаде оставка, а Кънев в лично качество оттегли подкрепата си за правителството.

Другият представител на ДСБ в управлението - Петър Москов е подал оставка като зам.-председател на ДСБ, но ще остане здравен министър. "Подкрепяме това, което той направи за здравната реформа у нас", каза Радан Кънев. Москов остава и член на ДСБ.

На въпрос дали очаква разцепление в Реформаторския блок, Радан Кънев отговори, цитиран от Дарик: „Не мога да коментирам в този момент. Неведнъж съм казвал, че след провала на конституционната реформа, залогът, пред който е изправена страната, е по-голям от единството на една партийна коалиция".

Партиите от Реформаторския блок ще излязат с обща позиция във вторник. Според Кънев те могат да вземат същата позиция, ”ако са готови да приемат оставките на министрите си вътре в партията”.

СДС и икономическият министър Божидар Лукарски вече заявиха готовност за оставане в управлението. Гласувахме важни текстове и ги приехме с огромно мнозинство, каза Лукарски при откриване на "София Тех Парк" в петък. "България за гражданите" и останалите партии в РБ все още не са обявили решението си.

Външният министър Даниел Митов, който е представител на ДБГ, а преди това бе в ДСБ, също заяви, че остава в правителството, тъй като има мандат и никой не оспорва външната политика на членство в НАТО и ЕС.

По-рано премиерът Бойко Борисов допусна пред Дарик възможността за предсрочни избори заедно с тези за президент през есента. Министър-председателят обясни, че до есента ще управлява в малцинство заедно с Патриотичния фронт и АБВ, но допусна и избори през март. Той предупреди Реформаторския блок, че при излизане от сегашната управляваща коалиция  никога повече ГЕРБ няма да си партнира с Реформаторския блок.

Последни новини
Още от Новини