Вълков: 2015 е най-слаба за БФБ от 2012 насам

Петко Вълков, изпълнителен директор на „Конкорд асет мениджмънт“, коментира представянето на Българска фондова борса през 2015 година в студиото на Investbook, Bloomberg TV Bulgaria, 11.12.2015

Петко Вълков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петко Вълков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изпращаме една не много добра година за българския капиталов пазар. Шокът от опита за национализация на пенсионните фондове още не е преодолян. Лансирането на необмислени и прибързани закони оказа много негативно влияние, не само върху БФБ, но и върху целия инвестиционен климат в страната. Очаква се хората да се замислят какво да правят със своите спестявания, защото през 2016 лихвата по тях ще бъде само един хубав спомен. Така коментира представянето на фондовата борса у нас през 2015 Петко Вълков, изпълнителен директор на „Конкорд асет мениджмънт“, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria.

„През 2015 навлязохме с едни по-положителни очаквания, но годината се оказа може би най-слабата от 2012 насам“, категоричен бе Вълков.

„От началото на 2013 българският капиталов пазар премина в силно позитивна тенденция. Тя не бе спряна, дори от фалита на КТБ и през 2014 индексът SOFIX завърши с положителни цифри“, каза финансистът. 

По думите му, причините за сегашното състояние на пазара трябва да се търсят още в края на 2014: "Тогава, имаше предсрочни парламентарни избори с нови обещания за реформи. През декември 2014 Фондът за гарантиране на депозитите се разплати с гарантираните депозитанти на фалиралата КТБ и годината, започна доста добре. Добрата борсова активност бе рязко спряна с нереализираното желание на управляващите да направят национализация на пенсионните фондове. Това се отрази изключително негативно на целия фондов пазар".

"Този голям политически шок още не е преодолян и се вижда от 20%-ния спад в SOFIX за 2015. Мислихме, че след като правителството се отказа от своята идея за национализация, нещата ще се успокоят, но през февруари бяхме сюрпризирани с нова, прибързана, необсъждана, неанализирана промяна в законодателството - Законът за собствеността върху земеделските земи, който доведе до близо три процента спад в борсовия индекс SOFIX", сподели Вълков. "Законът забраняваше на чужденци (на офшорки и компании извън ЕС, за което бяха въведени глоби - б.р.) да имат директна и косвена инвестиция в земеделски земи. Много компании притежават и имат план за инвестиране в земеделски земи. Тоест, при забрана на чужденци да инвестират в дружества, които от своя страна са инвестирали в земеделски земи, няма как това да не се отрази на пазарната капитализация. Акционерите, инвеститорите в този тип дружества претърпяха загуби".

Като повечето необмислени закони и този бе променен, но никой не компенсира загубите, които бяха причинени от приемането му, изтъкна директорът на "Конркорд асет мениджмънт".

Относно влиянието на гръцката криза, Вълков отбеляза, че с тези проблеми се занимаваме още от 2010 и "очакванията бяха, Гърция отново да бъде спасена, макар и с ангажимента за по-строги реформи".

„Лека-полека, по гръцки, виждаме, че нещата се случват. Гърция повлия, не толкова на българския капиталов пазар, колкото на пазарите в Европа, но най-негативните новини за Стария континент дойдоха от лошите данни за китайската икономика, а не от Гърция", коментира Вълков.

Що се отнася до родния икономически пейзаж, то специалистът изтъкна, че "в България се намираме в период на много ниски лихви, специално по депозитите". За кредитите, каза, че "още има накъде да падат" и добави, че "с промяната на наредбата на БНБ, която въвежда отрицателни лихви по свръхрезервите на търговските банки в централната банка, от следващата година" очаква допълнителен натиск на лихвите върху депозитите".

"Всички, които имат депозити, ще претърпят още по-голям спад, дори и на символичната лихва, която получат в момента. Банките в цяла Европа от 2012 насам се стремят да намалят лихвените проценти. Спаднаха доходностите по ДЦК, дори при по-рисковите корпоративни облигации. Спаднаха и лихвите по депозитите. От 2016 очаквам хората със спестявания да се замислят, какво да направят със своите спестявания, от които няма да получават доходност. През 2016 година лихвата ще бъде само един хубав спомен за спестителите", каза Вълков.

По думите му, виждаме едно раздвижване на пазара на недвижими имоти в София, а също и в по-големите градове.

"Очаквам, не с големи темпове, но постепенно акциите отново да влязат в полезрението на българския по-масов инвеститор".

Според експерта дефлацията, която мъчи цяла Европа „има две страни. От една страна, ще помогне на една част от бизнеса, намалявайки производствените разходи, а от друга страна, може да повлияе негативно на приходите на бизнеса. Така двата фактора вероятно ще се компенсират, но не очаквам голям ефект върху българския бизнес, тъй като скритата инфлация в страната е по-голяма, отколкото официално отчетената“.

„Обратното изкупуване беше основен двигател за повишаване на пазарните цени в САЩ и Европа. За съжаление в България не виждаме активни обратни изкупувания на акции. Това наистина е изненадващо и предвид ниските цени на акциите и предвид това, че самите емитенти нямат големи инвестиционни проекти, които да развиват и не разпределят дивиденти. С цел да повишат благосъстоянието на своите акционери, което би трябвало да им е основна цел, те би следвало да предприемат по-агресивни обратни изкупувания“, подчерта гостът на Bloomberg TV Bulgaria.

"Прогнозите за 2016, като цяло са изключително трудни и неясни", заключи Вълков. „Но мога да кажа, че българският капиталов пазар, е изключително подценен и дори само на тази база можем да очакваме някакъв ръст, но какъвто и процент да кажа, ще сгреша“.

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини