Постигнато е споразумение за климатичните промени

Залага се по-амбициозна цел за ограничаване на глобалното затопляне

Кметът на Париж Ан Идалго и спец.пратеник на ООН и основател на Bloomberg LP Майкъл Блумбърг в кметството в Париж. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Кметът на Париж Ан Идалго и спец.пратеник на ООН и основател на Bloomberg LP Майкъл Блумбърг в кметството в Париж. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Организаторите на конференцията за климатичните промени в Париж заявиха, че е постигнато окончателно споразумение след близо две седмици интензивни преговори. Делегатите на 195 страни предстои да парафират окончателния текст на най-амбициозния пакт за ограничаване на климатичните промени, в който за първи път се включват и развиващите се страни.

Това е първото универсално споразумение в история на климатичните преговори, заяви френският президент Франсоа Оланд. Той го нарече огромен скок за човечеството, предаде Bloomberg.

Договорът ще препоръча най-агресивната цел за ограничаване на глобалното затопляне и ще влезе в сила от 2020, като 185 страни вече имат свои планове как да се преборят с проблема.  

Според изследователи текущите обещания ще спомогнат за ограничаване на ръста да температурите до 2.7 градуса по Целзий вместо търсените 2 градуса.

Фабиус, който ръководи преговорите, заяви по-рано, че условията никога не са били по-добри за амбициозно споразумение.

Много зелени организации приветстваха споразумението. "Грийнпис", например, подчерта, че макар много неща от текста да са разводнени от от хората, които ограбват нашата планета, той съдържа нов ангажимент да се ограничи повишението на температурата до 1.5 градуса.

Помощта за развитите страни ще се осигурява от специален фонд в размер на 100 млрд. долара.

Крайният срок за постигане на сделка бе отложен в петък, поради разногласия с Китай и други страни.

Какво е включено и изключено в последния текст, обобщава "Гардиън":

Да

Цел за поддържане на ръста на температурите под 1.5 градуса, по-амбициозна цел от 2 градуса, договорени от 200 правителства преди шест години
5 години "инвентаризация" за изпълнение на националните планове за опазване на климата, за първи път през 2023 г.
Механизъм "загуби и вреди" за справяне с финансовите загуби на уязвимите бедни страни, изправени от климатични въздействия, като например екстремни метеорологични условия. По искане на САЩ не се използва думата „компенсация"
Страните ще преразгледат своите национални планове за климата през 2018 г.

Не

Ясна времева рамка за това кога изкопаемите горива трябва да бъдат изтеглени от употреба през втората половина на века. Предишният проект казваше, че страните ще работят "за постигане на неутралност на емисиите през втората половина на века.

По-пълно сравнение може да се намери тук.

Обновена

 

Последни новини
Още от Новини