Джънк облигациите потъват и според Айкан това е само началото

Third Avenue замразява теглянията, поради което тръпки побиха пазарните участници

Измервателят на риска в пазара за високодоходни облигации нараства насред трупащите се загуби Снимка: Bloomberg Измервателят на риска в пазара за високодоходни облигации нараства насред трупащите се загуби Снимка: Bloomberg

Ден след като известна фирма от Уолстрийт шокира инвеститорите като замрази изтеглянията от взаимен фонд, нещата станаха по-зле на пазара за боклукчийски (junk) облигации. Цените на високорисковите ценни книжа паднаха до невиждани от шест години нива и за да подсили тревогата инвеститорът-милиардер Карл Айкан каза, че разпродажбата едва сега започва, предаде Bloomberg.

„Охлаждането при високодоходните облигации едва сега започва,” писа Айкан, който залагаше срещу рисковия пазар в Туитър в петък.

Коментарите на Айкан идват в момент когато инвеститорите, вече ужилени от най-тежките си загуби от 2008, са най-притеснени през трите години откакто Third Avenue Management предприе резкия ход да замрази изтеглянията от кредитен взаимен фонд на стойност 788 млн. долара.

Ходът на Third Avenue, обявен на 9 декемви, е последното стресово предзнаменоние в пазар, който вече бе силно ударен от продължителния спад в цената на петрола, който смаза енергийния сектор. Новината дойде точно в момента, когато глобалния апетит за риск се охлажда, след като голямата вероятност за повишение на лихвите от Фед предизвика разпродажба на облигации и други рискови активи.

Не можа да дойде в по-лошо време, каза Питър Чир, директор на микростратегии в Brean Capital LLC  в Ню Йорк. „И без това всички се притесняват за ликвидността, петрола и покачването на Фед – и на всичкото отгоре получаваме екстремно събитие като това. Има много объркване. Поставя хората на ръба.”

„Тежък сантимент”

Болките на пазара причиниха най-бързите отливи на капитали от американските високо-доходни облигации от повече от година. Стойността на американския джънк-дълг намаля с 3.6% - първата годишна загуба от 2008 насам, според индексите на Bank of America Merrill Lynch.

“Сантиментът е тежък”, каза Джероум Конър, който отговаря за около 52.9 млрд. долара като портфолио мениджър и старши инвестиционен анализатор в Federated Investors Inc. Падащите цени на петрола продължават да тежат на пазара и „когато хората видят заглавието във вестниците с Third Avenue това допринася за негатиният сантимент в пазара”, каза той.

Ходът на Third Avenue е необичаен за взаимен фонд, който обикновено предлага дневна ликвидност на инвеститорите и идва след като регулаторите изразиха опасения, че някои взаимни фондове инвестират в активи, които може да бъдат трудно продадени в случай на пазарно отстъпление. Дейвид Барс – изпълнителният директор каза, че блокирането на възстановяванията на инвестираните средства бе нужно, за да се избегнат светкавични разпродажби.

„Проблем с ликвидността”

Фондът, който имаше активи 3.5 млрд долара чак до юли 2014, премина през възстановявания за 1 млрд. долара само до ноември през тази година. Той загуби 13% само миналия месец и е с 27% надолу през тази година, според данни събрани от Bloomberg. Активите спадат до 788 милиона към 8 декември.

„Имахме достатъчно лоши новини за пазара, а това е черешката на тортата”, каза Мартин Фридзън – паричен управител в Lehman Livian Fridson Advisors LLC. “Нетипично е, но повдига въпроса: Може ли да се случи на следващия най-лош фонд? Просто не знаем. Със сигурност не обнадеждава хората да внасят пари, а това подсилва проблема с ликвидността там.”

Слабостта в пазара идва точно когато качеството на заемите на дълга с ниво „спекулативен” пада. За всеки един издател на джънк облигации, чиито рейтинг е повишен има двама, на които са им били понижени – съотношение, видяно за последно преди 2009, според данни, събрани от Bloomberg.

От Кордел Едингс

Със съкращения

Последни новини
Още от Съвет