Най-безопасните автомобили

Шери Ан от Bloomberg с коментар за списъка с най-безопасните леки коли и джипове

Lexus Lexus

Шери Ан, Bloomberg: Списъкът на най-безопасните автомобили включва общо 48 леки коли и джипове.

Ако искате да си купите кола и ви интересува сигурността, може би ще изберете Lexus на Toyota, която ще ви струва $40 000, но очевидно е много сигурна кола. Имаме и Honda Accord седан, Jetta на VW и Audi А3. Девет Toyota, осем Honda и седем VW са в списъка, съставен в САЩ. Застрахователният институт е финансиран от американската застрахователна индустрия. Интересно е, че само един американски автомобил влезе в списъка и това е Chrysler седан.

За да бъде изготвен списъкът на Застрахователния институт, колите трябваше да преминат през строги тестове. Говорим за удар с 65 км/ч. Това беше един от тестовете – да се блъснат във фиксирана преграда. Имаше и такива със удар в крайпътно дърво или уличен стълб, което според данни на застрахователната индустрия, е особено смъртоносно.

Други тестове включват автоматичните спирачки – това е технология, чрез която колата намаля скоростта си или дори спира, ако долови предстоящ удар.

Някои автомобили, които миналата година влязоха в списъка на най-безопасните, не се справиха тази година, защото критериите бяха променени. Минималното изискване беше променено от минимално на добро, което е най-високото ниво, така че критериите за влизане в списъка станаха малко по-строги.

Препоръките са добър поглед в бъдещето на тестовете за безопасност, той като американските регулатори току-що обявиха, че ще включат в рейтинга си подобен тест за челен удар с дърво или уличен стълб

 

Последни новини
Още от Новини