Брент падна до най-ниско ниво от 2008

IEA: Пазарът на петрол ще остане пренаситен до края на 2016

Динамика в цената на петрола Снимка: Bloomberg Динамика в цената на петрола Снимка: Bloomberg

Цената на петрола сорт Брент се понижи до дъно, невиждано от 2008, докато Международната енергийна агенция прогнозира запазване на свръхпредлагането.

Брент с доставка през януари се пониши до 38.9 долара за барел в Лондон, най-ниско ниво от 31 декември 2008 и се търгуваше малко над 39 долара към 15 часа българско време. Това е понижение с 9.2% за седмицата. 

Американският WTI бе на цена 36.32 долара за барел на NYMEX.

 

Излишък през 2016

Световният петролен излишък ще остане поне до края на 2016 тъй като ръстът на търсенето се забавя и ОПЕК демонстрира „подновена решимост” да максимизира производството, според International Energy Agency (IEA).

Организацията на страните-износителки на петрол, елиминирайки на практика ограниченията в добива по време на срещата на 4 декември, показва затвърдени намерения да поддържа обемите на производство дори и в условия на падащи цени в свръхнаситен пазар, каза агенцията в петък в месечния си доклад. Въпреки че политиката й вреди на конкурентите, предизвиквайки най-стръмния спад на добива на страните извън ОПЕК от 1992, вероятно е световните петролни запаси да се разрастнат още повече когато Иран поднови износа при завършването на сделката за вдигане на санкциите, каза тя.

„Тъй като запасите ще продължат да се разрастват, ще има голям натиск на петролния пазар”, каза базираната в Париж агенция, която съветва 29 държави за енергийната си политика. Решението на ОПЕК миналата седмица „сигнализира подновена решимост да максимиризра нискоразходния добив на ОПЕК и да фалира високоразходния добив на страните извън организацията – без значение цената”.

 

Разрастващи се запаси

Изоставянето на производствените тавани не означава, че ОПЕК ще развърта кранчето, тъй като най-големите му членове – Саудитска Арабия и Ирак и сега помпят близо до рекордните равнища, каза агенцията. Групата сигурно няма да качи добива докато Иран не завърши споразумението за ядрената си програма, което ще свали сакнциите върху петролния износ, прогнозира IEA. Завръщането на Иран сигурно ще подпомогне покачването на запасите с впечатляващите 300 млн. барела, пише Bloomberg.

„Доказателствата, че водената от Саудитска Арабия стратегия работи”, каза агенцията. „Петролът на цена под 50 долара прогонва предлагането извън ОПЕК”. Производството извън ОПЕК ще се съкрати с 600 000 барела на ден догодина спрямо нарастване с 2.4 млн. барела дневно през 2014. Американският добив ще се понижи с 415 000 на ден до 12.4 млн на ден, прогнозира IEA.

 

Стратегията работи

„Растежът на производството на страните извън ОПЕК изчезна тази година, така, че някои от ефектите от ниските цени започват да си личат”, каза Амрита Сен, главен петролен анализатор в консултантската Energy Aspects Ltd. в Лондон. Но растежът на търсенето също се забява.

Растежът в глобалното търсене ще се забави през 2016 до 1.2 млн. барела на ден спрямо петгодишния връх от 1.8 млн, достигнат тази година, тъй като инерцията от ниските цени ще свърши. 

от Грант Смит 

със съкращения

Последни новини
Още от Пазари