Задлъжнелите руснаци пропускат ваканцията в чужбина

Хора, които не обслужват задълженията си, нямат право да напускат страната

Улица Арбат, Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Улица Арбат, Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руснаците, търсещи топло време за ваканцията си по празниците са изправени пред някои трудности, пише Bloomberg. През ноември заради свалянето на руски пътнически самолет над Египет и на изтребител на турско-сирийската граница руското правителство забрани пътуванията до Египет и Турция – две от най-популярните ваканционни дестинации за руснаците. Забравени са и пътуванията в чужбина за хора, които имат просрочени задължения по заеми и неплатени сметки. 

От началото на годината до септември рекордните 1,4 милиона руснаци, които не обслужват задълженията си, са получили забрана да пътуват в чужбина. Около 600 хиляди са в списъка с хора, които не могат да летят в чужбина. 

„Растежът на необслужваните кредити беше огромен, в размер на 40% тази година, и ще се влоши още, преди ситуацията да се подобри“, каза Елена Докучаева, президент на Sequoia Credit Consolidation – една от най-големите агенции за събиране на задължения в Русия. 

Комбинацията от евтин петрол и икономически санкции влоши икономическата ситуация в Русия, а с нея и положението на потребителите. Добрите времена, в които потреблението растеше, тласкано от кредитния бум между 2010 г. и 2014 г., отминаха. Сега руската икономика е в рецесия, а много руснаци плащат заеми с лихви, достигащи до 45%, казват от Sequoia. 

Инфлацията от друга страна „изяжда“ покупателната способност на потребителите и в търсене на пари те се обръщат към фирми за бързи кредити, където лихвите достигат 880% на годишна база. 

От началото на годината все пак броят на руснаците, които имат да връщат три или повече взети кредита, е намалял с 37%. Все още обаче 3,1 милиона руснаци се намират в групата, за която рискът от необслужване на задължения е най-голям, а стигнат ли до там те може да загубят и правото си да напускат страната. 

 

 

Последни новини
Още от Новини