VW няма да продава брандове

Няма необходимост от освобождаване от активи

Матиас Мюлер, главен изпълнителен директор на Volkswagen AG на пресконференция във Волфсбург, Германия. 10 декември 2015. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Матиас Мюлер, главен изпълнителен директор на Volkswagen AG на пресконференция във Волфсбург, Германия. 10 декември 2015. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер каза, че компанията ще запази 12 си бранда в първото си телевизионно интервю от избухването на скандала с вредните емисии насам. Мюлер говори пред Bloomberg, а обещанието му показва, че VW разполага с финансовите ресурси да се справи с последствията от скандала без да разпродава активи. 

Шефът на немския автомобилен производител каза, че се надява да постигне споразумение с Агенцията за защита на околната среда на САЩ в рамките на няколко седмици и през януари да направи първото си официално посещение в Америка, откъдето тръгна скандалът с вредните емисии. 

„Няма причини да се освобождаваме от тези активи. Гледаме към бъдещето на VW. Искаме да направим тази компания по-модерна, по-отворена“, каза Мюлер. 

„Все още я няма необходимостта от продажба на брандове. Сега всичко зависи от данните за продажбите за декември, януари и февруари“, каза Франк Швоп, анализатор от NordLB, който оценява финансовото бреме, носено от VW заради скандала, на 20 милиарда евро. 

Преките и косвени финансови загуби заради скандала ще са големи, въпреки че на 9 декември VW с облекчение обяви, че подозренията за несъответствия в данните за емисиите въглероден диоксид при 800 хиляди дизелови автомобили са се оказали неоснователни. 

Последствията върху имиджа на VW и ефектът им върху продажбите на компанията все още са неясни, което кара някои анализатори да не приемат обещанието, че групата няма да се освобождава от брандове, като нещо, което задължително ще бъде изпълнено. По думите им Мюлер не иска да действа прибързано, но ако проблемите с имиджа на компанията се отразят и на продажбите съкращенията на служители или освобождаването от брандове може да се окажат необходими. 

 

 

Последни новини
Още от Новини