Индустрията ще разкрие най-много работни места през 2016

Надя Василева, директор на Manpower за България за пазара на труда в „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, 10.12.2015.

Надя Василева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Надя Василева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

10% е очакваният ръст на заетите за първото тримесечие на 2016 в редица сектори на икономиката ни. Проучването представи в „Бизнес старт“ директорът на Manpower за България Надя Василева. Сред най-бързо развиващите се сфери са производство, хотелиерство и строителство. Темповете на растеж ще продължат и в IT сектора. Там обаче трябва да се обърне внимание на преквалифицирането на кандидатите за работа.

Във всички сектори, които изследваме, ще има ръст на назначенията“, това сочат резултатите от последното изследване на пазара на Manpower България.

„Позитивни са и очакванията на работодателите за развитието на икономиката ни във всички региони“, каза Надя Василева.

Има голямо търсене от страна на компаниите и много отворени позиции. Друг е въпросът дали работодателите намират това, което търсят. Това става все по-трудно“, обобщи специалистът.

Реалността, според експерта е, че „бизнесът расте, а постоянството на очакванията е знак, че трябва да очакваме ръст“: „Изследването, което правим всяко тримесечие, показва една относителна стабилност в очакванията на работодателите. Очакванията за първото тримесечие на 2016 са доста подобни на последното тримесечие на тази година и същите, каквито са били в първото тримесечие на настоящата година“.

Най-добре представящият се сектор е производството. След него се нареждат хотелиерство и ресторантьорство, бизнесуслуги, недвижимите имоти, строителство, транспорт, комуникации, складове, логистика“, каза Василева.

По думите на специалиста, до скоро услугите бяха водещи за ръста на пазара на труда, но добрата новина е, че към днешна дата повечето от инвестициите са насочени именно към сектора на производството. „Много компании навлязоха на българския пазар, за да развиват дейност тук. Производството им е свързано с износ, но все пак създават работни места, което е много хубаво“.

IT секторът ще продължи да бъде сред най-атрактивните, като „там и заплатите са доста над средните“, сподели Василева, но „там проблемът е, че ние изоставаме със създаването на качества и умения“.

В момента има голямо търсене на кандидати с два западни езика. Забелязва се и тенденция хора извън България да идват тук, за да заемат свободните позиции. Причината е, че им се предлагат същите заплати, каквито биха взимали в Париж, например, но тук плащат по-малки данъци“.

„Работа има достатъчно. Проблемите на пазара на труда днес са въпрос на преквалификация, прегрупиране и напасване на търсенето и предлагането“, заключи Василева.

Последни новини
Още от Новини