Ще постигне ли Китай целта си за растеж?

Коментар на Малкълм Скот от Bloomberg

Си Дзинпин. снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин. снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китай понижи целта на икономическия растеж, но остават съмнения. 

Ивон Ман

Президентът Си Дзинпин поиска ръст от 6,9%. Каза, че това е необходимо, за да се създаде този умерен ръст до 2020. Реалист ли е?

Малкълм Скот, Bloomberg

Според една трета от икономистите, които попитахме, още догодина ръстът няма да е 6,5%. А през 2017 дори средната прогноза е за под 6,9%. Трябва да има някакъв подем и вероятно тук идват структурните реформи.

Затова чуваме много да се говори за тях. Как има нужда от структурни реформи, така че когато спадът приключи, икономиката отново да започне да расте.

Ивон Ман

Каква е политиката в тази посока? Имаше 6 намаления на лихвата от ноември от PBOC, но не успяха да съживят растежа.

Малкълм Скот, Bloomberg

Има все повече признаци, че ръстът е стабилизиран. Това може да е важно само по себе си. Но бенчмарк лихвата е на рекордно ниско ниво. В момента сме в преходната фаза на монетарната политика.

Вероятно е трудно да се изцеди повече кредитно предизвикан ръст от икономиката. В областта на фиска има признаци, че приходите намаляват и има нежелание да се създават дефицити. Вероятно фискалните възможности са по-малко, отколкото очаквахме.

Ивон Ман

Значи повече риск за 2016?

Малкълм Скот, Bloomberg

Винаги има риск. Рискът от спад е цикличният спад, който се задълбочава. Той се отразява на приходите, намаляването на лихвата от централната банка не работи.

Има и риск нагоре. Глобалната икономика започва да изглежда по-добре. Ниските цени на петрола оставят на хората повече пари в джоба. Те харчат повече. Търсенето на китайски износ може да се повиши.

Има и признаци на стабилизиране в много области в Китай. Продажбите на земи от местните власти например се ускоряваха цяла година. В последните месеци се стабилизираха малко. Това е важно за приходите. А може и да започнат да харчат малко повече.

 

Последни новини
Още от Новини