Иванова: Съдебната реформа е заложник на бъдещи действия

Директорът на правната програма в Института „Отворено общество“ Иванка Иванова в Бизнес старт, 10.12.2015

Иванка Иванова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иванка Иванова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разделянето на ВСС на две колегии само по себе си е крачка напред в съдебната реформа защото цели постигане на независимост на сектора от политически влияния от една страна и прокуратурата от друга. Това коментира в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria директорът на правната програма в Института „Отворено общество“ Иванка Иванова. 
Някои въпроси останаха нерешени, като разместването на тази спорна една бройка между прокурорската и съдийската колегия, обясни тя. Така реформата остава колеблива и заложник на бъдещи политически действия като очаквано решение на Конституционния съд или бъдещи промени в Закона за съдебната власт. По тази причина не може да се даде еднозначна оценка.
Тези промени в Конституцията трябваше да решат два проблема - по-голяма независимост на съда и беше направена крачката, макар и колеблива, коментира Иванова.

"Другият проблем, който остана нерешен е да се намери форма на повишаване на отчетността в прокуратурата. Вместо да се намери решение, проблемът беше задълбочен. По начина, по който бе създадена тази прокурорска колегия, тя се превърна в помощен орган на главния прокурор и се увеличава неговата тежест. По Конституция главният прокурор има ограничени функции, които досега бяха неформално увеличаване чрез неговото членство във Висшия съдебен съвет. Чрез възможността той и негови петима негови подчинени да формират мнозинство в бъдещата прокурорска колегия и ако се приеме явно гласуване в тази колегия, това ще го превърне в пълен самодържец на прокуратурата, което е много опасно."
Иванка Иванова обърна внимание, че една от причините съдебната реформа да се бави е, че големите бизнес играчи в България не стигат до съд и през тях не минава натискът върху политическата класа да се случи реформата. 

 

Последни новини
Още от Новини