Главните теми в минния сектор през 2016

Робърт Паркър, главен съветник управление на активи в Credit Suisse

Кои са най-важните теми в минния сектор през 2016 според Робърт Паркър, главен съветник управление на активи в Credit Suisse.

 

Каква е прогнозата ви за миннодобивния сектор, тази сутрин видяхме данни за заетостта от Австралия, тяхната валута е свързана със суровинната ситуация, но изглежда те намират работа на други места.

По начина, по който говорим за Австралия, може да говорим и за Китай, и донякъде за Съединените щати, където има прехвърляне на активността от производствения и суровинен сектор към сектора на услугите.

Точно това се случва в Австралия.

По отношение на минния сектор, темата на разговор в следващата година или дори повече ще бъде намаляване на дълговата тежест на компаниите и това се вписва много добре с изявлението на Glencore от по-рано днес.

Второ – консолидиране, намаляване на производството, като новините от Anglo American, намаляне на работните места в сектора, и според мен значително намаляване на капацитета. Независимо дали става дума за енергийния или минодобивния сектор, намаляването на капацитета е единствения начин да видим увеличаване на цените.

 

Ще се опитам да засегна някои от темите за 2016 – 500 от най-големите компании по продажби, 20 от тях ще плащат най-голямата доходност по дивидентите за следващата година, 17 от тези 20 компании са в бизнеса с природни ресурси. Нека посочим някои конкретни данни – компании като Billinton, Royal Dutch Shell, BP и Rio Tinto са там. Това просто няма да стане.

Ако може да кажете това, за да опишете историческа зависимост през последните 5 години, значи сте абсолютно прав. Петролните и минните компании в исторически план са с най-голяма доходност по лихвите. Дали това ще бъде зависимостта в следващите 2-3 години? Със сигурност не, защото според мен темата в особено в минния сектор и този на желязната руда ще бъде финансова консолидация, намаляване на дълговата тежест и засилване на баланса, а един от начините да стане това е свиване на бюджета.

 

Това ще стане ли и с петролните компании?

Да, мисля, че е неизбежно. Цената на петрола е под огромно напрежение, но нека си припомним, че през май миналата година, търгувахме сорта Брент за 115$ за барел, а сега го търгуваме за около 40$ за барел. Ако погледнем към тези компании, има сфери, които не носят никаква печалба.

 

Последни новини
Още от Новини